Gjatë fjalës së tij në Kuvend Rama tha se çështja e integrimit në BE nuk varet nga qeveria, por nga politika e brendshme e shteteve anëtare të BE..

Por kreu i qeverisë shtoi se kjo nuk ndryshon asgjë për të ecur para dhe për të përmbushur të gjitha kushtet që Shqipëria të jetë një standard i vendeve të BE-së.

Rama nuk ka lënë pa përmendur akuzat e opozitës ndër vite, duke thënë se se në Amerikë ‘balta’ e opozitës nuk shitet më, por ai thekson se ajo ka ndikuar shumë që Shqipëria të hynte në labirintet e integrimit europian.

Rama: Besoj se nuk duhet të flas unë, që Shqipëria sot nuk ka lidhje me 8 vite më parë. Nëse gjatë këtyre viteve fabrika e baltës politike nuk do kishte eksportuar aq shumë prodhim në zyrat e Europës. Në Amerikë ajo baltë ka kohë që nuk shitet, ky vend nuk do të kishte hequr picirin në labirintet e integrimit europian. Jo se do ta kishim marrë më parë se kur e morëm vendimin për të hapur negociatat nga Këshilli Europian, as se do ishte bërë konferenca e parë ndërqeveritare. Se asnjëra nuk varet nga kushtet që përmbushnim ne. Bëheshin si ato vargjet e fiqve të thatë, si gjëegjëzat që hutojnë fëmijët. Tani dhe fëmijët e kanë kuptuar nga ato punë se si e kanë hallin e tyre, e jo sa i kemi zgjidhur ne hallet tona, Për ne nuk ka asnjë rëndësi. Për shkak të 1001 problematikave, por kjo nuk ndryshoni asgjë në përpjekjen tonë për të ecur përpara dhe për të përmbushur kushtet që Shqipëria të jetë për shqiptarët një vend me kushtet e BE, po se kur hapet konferenca nuk është në dorën tonë. Balta që eksportohej nga këtu e dëmtonte Shqipërinë, e bënte si stan me lepuj, e bënte si i vetmi vend në historinë e integrimit europian, ku dukej se ishte me 2 palë. Sot Shqipëria nuk diskutohet më nga askush që është gati për çeljen e negociatave. Do të ndodhë çdo të ndodhë me Bullgarinë nuk na pengon ne. Shihemi me respekt si pikë referimi në Ballkan.

Top Channel