Numri i ditëve jashtëzakonisht të nxehta çdo vit kur temperatura shkon në 50 gradë Celsius është dyfishuar që nga viti 1980.

Mediat e huaja kanë publikuar një analizë ku theksohet se temperaturat po manifestohen tashmë në shumë zona të botës, duke paraqitur sfida të pashembullta për shëndetin e njeriut dhe mënyrën se si jetojmë.

Numri i përgjithshëm i ditëve me temperaturë mbi 50 gradë Celsius është rritur në çdo dekadë nga viti 1980. Mesatarisht vitit 1980 dhe 2009, temperaturat prej 50 gradë Celsius janë parë rreth 14 ditë në ditë. Numri i ditëve u rrit në 26 në vit midis vitit 2010 dhe vitit 2019.

Në të njëjtën periudhë, temperaturat prej 45 gradë Celsius ndodhën mesatarisht edhe dy javë shtesë në vit.

“Rritja mund t’i atribuohet 100% djegies së karburanteve fosile,” thotë Dr Friederike Otto, drejtor i Institutit të Ndryshimit të Mjedisit në Universitetin e Oksfordit.

Nxehtësia e lartë mund të jetë vdekjeprurëse për njerëzit dhe natyrën, të shkaktojë probleme të mëdha për ndërtesat, rrugët dhe sistemet e energjisë.

Temperaturat prej 50 gradë Celsius ndodhin kryesisht në Lindjen e Mesme.

Pas temperaturave rekord prej 48.8 gradë Celsius në Itali dhe 49.6 gradë Celsius në Kanada këtë verë, shkencëtarët kanë paralajmëruar se do të vijnë ditë që temperaturat të shënojnë mbi 50 gradë Celsius, nëse nuk ulim emetimet e karburanteve fosile.

Top Channel