Nga pritja e afganëve te integrimit europian/ Rama intervistë për “ANSA”: Ballkani i Hapur nuk zëvendëson BE-në

29/08/2021 13:35

Kryeministri Edi Rama ka dhënë një intervistë për italianen “ANSA” ku ka folur për strehimin e afganëve në vendin tonë dhe vështirësitë që vendi ynë po has në rrugën e Integrimit Europian.

Sa i përket pritjes së qytetarëve afganë, Rama deklaroi se vendi ynë nuk mund të qëndronte indiferent ndaj kësaj situate, ku edhe vetë Shqipëria ka qenë 30 vite më parë, kur qytetarët tanë i pritën italianët.  

“Bëhet fjalë për ata që jemi dhe cilët duam të jenë fëmijët tanë. Historia dhe jeta na mësuan se ka një kohë për të dhënë dhe ka një kohë për të marrë. Shqipëria ishte i vetmi vend i Evropës ku kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore. Shqipëria priti gjysmë milioni refugjatë lufte që iknin nga spastrimi etnik i Kosovës. Shqiptarët ishin afganët e 30 viteve më parë përballë brigjeve të Italisë.

Ne ishim të strehuar dhe të ndihmuar atëherë dhe sot falë Italisë dhe të tjerëve që e bënë atë për ne jeta jonë ka ndryshuar përgjithmonë. Unë e di se nuk është një çështje e lehtë për t’u trajtuar dhe nuk ka një përgjigje të lehtë, por më lejoni ta them këtë. Deri para pak ditësh ne të gjithë atje si NATO ishim engjëjt mbrojtës të tyre. Nuk mund të jetë që ne tani të bëhemi hije për ta, duke u zbehur së bashku me idealet, vlerat, parimet dhe vetë premtimin e lirisë dhe demokracisë.

Nuk mund të ndodhë që ne, aleanca më e fortë ushtarake në tokë, të bëhemi një i pafuqishëm, i pashpresë, krijesë e pakuptimtë jo vetëm në sytë e popullit afgan, por në sytë e botës, të miliona qenieve njerëzore që dëshirojnë lirinë, luftojnë për drejtësi, ëndërrojnë shoqëritë demokratike në shtëpi.

Nuk mundet që të gjithë ne këtu, bashkësia e vendeve tona, nuk mund të japim shpresë, strehë, një jetë të re për të gjithë ata atje, komuniteti i njerëzve që na besuan, punuan për ne dhe luftuan për premtimin e së ardhmes që përfaqësuam”, tha Rama.

Po ashtu kryeministri Edi Rama ka folur edhe për integrimin e Shqipërisë në BE, ku deklaroi se negociatat janë bllokuar për shkak të vetos që Bullgaria i vuri Maqedonisë së Veriut.

“Unë nuk jam as optimist dhe as pesimist, jam thjesht realist, që do të thotë e di, të gjithë e dimë se nuk është se ka të bëjë me ne, por me ta, BE-në. Ne kemi bërë gjithçka për të merituar fillimin formal të negociatave që prej më shumë se dy vitesh. Por ata nuk kanë arritur ende për shkak të problemeve të tyre dhe së fundmi sepse Bullgaria po bllokon Maqedoninë e Veriut.

Pra, në mënyrë të çuditshme, Shqipëria përfshihet nga fakti se Bullgaria të heqë veton mbi Maqedoninë e Veriut. Sidoqoftë, unë mendoj se kjo luftë na ndihmon të kuptojmë se ne duhet të vazhdojmë përpara sa më shumë që të mundemi, pa iluzionuar veten duke mos hequr dorë kurrë dhe duke ndjekur ëndrrën e shumë brezave për t’u integruar në Evropë”, u shpreh Rama.

Megjithatë, nuk ka alternativë për integrimin në BE, vuri në dukje Rama, duke siguruar që e ashtuquajtura nisma ‘Ballkani i Hapur’, e shtyrë përpara nga Beogradi, Tirana dhe Shkupi në korrik nuk është zëvendësim i rrugës drejt BE-së.

Nuk ka dhe nuk mund të jetë një alternativë zëvendësuese e integrimit në BE. Përkundrazi, Ballkani i Hapur është një mjet i ri për të ecur më shpejt drejt integrimit në BE, duke zbatuar në rajonin tonë katër liritë e Bashkimit Evropian; lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kryeqyteteve. Është një projekt i qëndrueshmërisë së paqes dhe bashkëpunimi. Vetëm ne të gjithë jemi tregje të vogla së bashku mund të jemi një treg i përbashkët mjaft tërheqës.

Dy vendet tona janë bërë si dy djem duke pritur Godonë dhe BE duket shumë si vetë Samuel Beckett. Italia ka qenë avokati ynë besnik dhe i zëshëm gjatë gjithë rrugës. Renzi më parë, Gentiloni pas tij, Conte dhe veçanërisht Di Maio më vonë nuk mund të ishte më i angazhuar për të bërë të ditur se Shqipëria meriton të fillojë bisedimet e pranimit. Por BE -ja është larg nga të qenit strategjike dhe shumë shpesh sondazhet e zgjedhjeve të ardhshme në një vend apo në një tjetër janë shumë më të rëndësishme sesa synimet për të ardhmen e brezit të ardhshëm të Evropës”, theksoi Rama.

I pyetur nëse e shihte si rrezik apo mundësi faktin që me bllokimin e procesit të integrimit në BE, Kina, Rusia, Turqia dhe disa vende arabe e zgjeruan ndikimin e tyre në Ballkan, Rama deklaroi: “Ky është më shumë një mit sesa një realitet për Shqipërinë dhe shqiptarët. Nuk ka asnjë ndikim të mundshëm që mund të ndryshojë përkatësinë tonë evropiane. Evropa është një fe për ne dhe përtej të gjitha kufizimeve dhe zhgënjimeve ne duam të jemi plotësisht pjesë e saj si një zgjedhje e profesionit tonë”.

Top Channel