Strehimi i afganëve, Rama flet për median italiane: Gjëja më e natyrshme! Ai që nuk i hap derën tjetrit është i mallkuar përgjithmonë…

28/08/2021 20:51

Kryeministri Edi Rama ka dhënë një intervistë për median italiane “HuffingtonPost.it” ku ka folur për strehimin e afganëve në Shqipëri duke e cilësuar si gjënë më të natyrshme që mund të merrte, përballë këtyre njerëzve që kërkonin ndihmë e që gjendeshin përballë vdekjes.

Rama tha se të dalësh nga Kabuli është si “të hapësh dyert dalëse të ferrit” dhe tregon se strehimin e afganëve të parë që mbërritën në Shqipëri zgjodhi ta bënte në hotel derisa të merrnin veten nga makthi që kanë përjetuar.

Shqipëria ishte vendi i parë që njoftoi se do të mirëpresë refugjatë nga Afganistani, çfarë ju shtyu në këtë nismë?

Rama: Gjëja më e natyrshme: hapja e dyerve kur dikush tjetër kërkon ndihmë nga ana tjetër. E di që të thuash kështu mund të tingëllojë patetike për ata që mendojnë ndryshe, por për fat të mirë për shumicën dërrmuese të shqiptarëve kjo tingëllon natyrale. Ne jemi i vetmi vend evropian që kishte më shumë hebrenj në fund të Luftës së Dytë Botërore sesa para luftës, sepse për shqiptarët nuk kishte asgjë që të bënte më shumë çnderim sesa të largoheshin dhe t’i linin në duart e vdekjes. Ne jemi të diktuar nga historia jonë, kujtesa jonë dhe gjithashtu kodi ynë i parë i ligjeve, Kanuni (Kanuni) i Shqiptarëve: “Shtëpia e Shqiptarit është e Zotit dhe e Vizitorit”. Kanuni përmban një kapitull të gjatë mbi mikpritjen. Thuhet se ai që nuk i hap derën Tjetrit në kërkim të ndihmës është i mallkuar përgjithmonë dhe do të jetojë i vetëm deri në vdekje, sepse nuk do të pranohet në asnjë vend apo ngjarje publike, përveçse në funeral. Faleminderit mbi të gjitha italianëve se makthi i së shkuarës është histori, ndërsa sot shqiptarët kontribuojnë në Itali për qytetarët të kenë integrim edhe nëna përfiton shumë. Ndërsa sot shqiptarët kontribuojnë në Itali si qytetarë plotësisht të integruar dhe gjithashtu atdheu përfiton shumë.

Kanë mbërritur tashmë refugjatët e parë? Si do të jetë jeta e tyre e re në Shqipëri?

Rama: Kjo është një pjesë tjetër e tragjedisë në Kabul, e përdorur për të gjetur një për të hapur dyert dalëse të Ferrit. Pas ditëve dhe netëve të fluturimeve të shpallura dhe të anuluara, më në fund kanë mbërritur të parët, pak më shumë se njëqind. Ato u vendosën në bregdetin e Durrësit, në ambientet e hotelit të vëna në dispozicion të tyre. Ne vendosëm t’i vendosnim në radhë në objektet e hoteleve (siç bëmë me qytetarët tanë pas tërmetit) sepse donim që ata të merrnin frymë sa më shumë normalitet dhe të mos i izolonin në kampet e refugjatëve që rrezikojnë të çnjerëzohen.

Nuk është hera e parë që Shqipëria ndihmon ata në nevojë, ne kujtojmë mjekët shqiptarë gjatë fazës më të vështirë të COVID në Itali, vitin e kaluar, gjithashtu në këtë rast keni qenë ndër të parët që keni dërguar ndihmë…

Rama: Siç u përpoqa të shpjegoj më herët, për ne ka të bëjë me identitetin tonë, kush jemi, por gjithashtu ka të bëjë me atë që duam të jemi. Ne duhet të mendojmë për atë që ne nuk duam t’u lëmë trashëgimi brezave të ardhshëm, as një botë ku historia jonë na ka mësuar se ka një kohë për të kërkuar ndihmë dhe një kohë për t’i dhënë asaj. Si mund të harrojmë atë që bëri Italia për ne duke na shpëtuar në kohë të errëta dhe të dhimbshme, duke parë sesi Italia vetë u dogj nga dhimbja dhe nuk mund të merrte frymë nën presionin e jashtëzakonshëm të virusit. Me siguri 30 mjekët dhe infermierët tanë nuk ishin aspak të mjaftueshëm për të shuar të gjitha shpërthimet që mbuluan vendin tuaj, por ne donim të ishim pranë jush, të ishim pjesë e përpjekjes suaj të madhe për të pasur sukses dhe të tregojmë solidaritetin tonë.

Top Channel