The Telegraph: Gjyqtarët për krimet e luftës në Kosovë duhet të skualifikohen për “abuzim me autoritetin”

09/08/2021 11:07

Avokatët britanikë pretendojnë se ndjekja penale e veteranit kosovar, Nasim Haradinaj ka ndikim politik.

Sipas medias prestigjioze “The Telegraph”, avokatët britanikë po kërkojnë që dy gjyqtarë të lartë të krimeve të luftës të skualifikohen nga postet e tyre për “abuzim me autoritetin” mbi ndjekjen penale të Nasim Haradinajt.

Avokatët që përfaqësojnë veteranin kosovar të luftës, Nasim Haradinaj pretendojnë se një prej gjyqtarëve i informoi diplomatët e BE-së për rastin e tij në një mënyrë që minoi pavarësinë e saj dhe vendimmarrjen e paanshme gjyqësore.

Ata pretendojnë se gjyqtari i dytë ka komprometuar pavarësinë e tij duke ushtruar presion politik mbi gjyqtarët e tjerë dhe duke sugjeruar se Brukseli po i ushtron presion për dënimet mbi krimet e luftës.

Rasti po shqyrtohet në dhomat e Kosovës dhe zyrën e prokurorit special, e cila u krijua në Hagë për të hetuar krimet e luftës me një kosto vjetore të vlerësuar prej më shumë se 40 milionë funta në vit.

Haradinaj, nënkryetar i Shoqatës së Veteranëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës është akuzuar për rrjedhje të informacionit për të cilin prokurorët pretendojnë se kanë rrezikuar dëshmitarët e mundshëm të krimeve të luftës duke i publikuar emrat e tyre.

Avokatët e tij pohojnë se ai dha informacionin, i cili u depozitua në tre kuti të veçanta të dokumenteve në tri raste të veçanta në zyrat e tij të shoqatës, në interes të publikut dhe se ai duhet të trajtohet si një sinjalizues.

Haradinaj, së bashku me shqiptarët e tjerë të Kosovës, ka kritikuar hapur zyrën e prokurorëve si objektiv të padrejtë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe duke injoruar krimet e supozuara të kryera nga forcat ushtarake dhe paramilitare serbe.

Ai gjithashtu ka sulmuar Misionin e Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit në Kosovë (“EULEX”), nga i cili janë tërhequr shumë nga gjyqtarët dhe bëri thirrje që të gjithë ata që kanë kryer krime lufte gjatë Luftës së Kosovës të përballen me ndjekjen penale, jo vetëm njëra anë.

“Kjo ndjekje është selektive, politike dhe e njëanshme”, i tha gjykatës Haradinaj, i cili është mbajtur në paraburgim që kur është paditur.

Avokati i tij, Toby Cadman, konfirmoi se ai po kërkonte përjashtimin e gjyqtares Ekterina Trendafilova, kryetare e gjykatës, dhe gjyqtarit Charles L Smith, zëvendëspresident.

“Ne jemi jashtëzakonisht të zhgënjyer që është hedhur poshtë pa marrë parasysh argumentet”, tha Cadman.

“Mbetet pikëpamja jonë se çështjet e parashtruara në aplikim garantuan që t’i referohemi një Paneli prej tre gjyqtarësh, siç lejojnë rregullat, për t’u vlerësuar në mënyrë të pavarur dhe të paanshme. Tani do të shqyrtojmë se çfarë hapash të mëtejshëm mund të ndërmerren. E tëra që kërkojmë është që klienti ynë të marrë një gjykim të drejtë nga një gjykatë e pavarur dhe e paanshme e krijuar me ligj”, tha avokati i tij.

Top Channel