Gjunjët janë nyjet më të mëdha dhe më të forta në trupin tuaj. Ato mbajnë 80% të peshës tuaj trupore kur qëndroni palëvizuar dhe 150% ose më shumë kur lëvizni. Mosha, dëmtimi dhe lëvizja e përsëritur mund të dëmtojë gjunjët tuaj dhe të çojë në artrozë ose në osteoartrit, një nga llojet më të zakonshme të artritit në gju.

Megjithatë ka disa gjëra që mund të ndihmojnë të mbroni gjunjët tuaj, ose të paktën të minimizojnë dëmtimin.

Humbisni peshë
Edhe nëse humbisni një sasi të vogël peshe, kjo mund t’ju ndihmojë të reduktoni dhimbjet ose dëmtinim e mëtejshëm të gjunjëve. Gjithashtu, nëse ruani një peshë të shëndetshme, keni shumë më pak të ngjarë të prekeni nga artriti më vonë në jetë.

Ushtroni gjunjtë
Njerëzit që nuk mund të lëvizin për shkak të një operacioni, dëmtimi ose sëmundjeje, mund të fillojnë të humbasin kërcin në gjunjë nga mungesa e përdorimit. Prandaj këshillohet t’i mbani gjunjët në gjendje pune. Të ushtruarit ndihmon në forcimin dhe shtrirjen e muskujve, ligamenteve dhe tendinave që formojnë dhe lëvizin nyjen e gjurit. Por duhet të tregoni kujdes të mos bëni shumë ushtrime që kërkojnë të njëjtën lëvizje, ose të mbingarkoni një artikulim që është dëmtuar tashmë. Flisni me mjekun tuaj nëse keni dhimbje në gju dhe nuk doni ta përkeqësoni atë.

Mësoni lëvizje të reja
Ju do të shmangni dëmtimin nga lëvizja e përsëritur të gjunjëve, nëse ndryshoni aktivitetet tuaja, në vend që të bëni vetëm një. Për shembull, ju mund të vraponi të Hënën, të ngrini pesha të Martën ose të luani me fëmijët gjatë fundjavave. Gjithashtu mund të provoni diçka të re si joga, e cila kombinon forcën, fleksibilitetin dhe trajnimin e ekuilibrit. Një opsion i mirë për gjunjët tuaj mund të jenë gjithashtu disa lloje të ushtrimeve aerobike dhe të forces.

Përgatisni trupin përpara një aktiviteti
Pavarësisht nëse do të luani një lojë basketbolli ose do të ndihmoni një mik të lëvizë disa mobilje, është ide e mirë të nxehni fillimisht muskujt, ligamentet, tendinat dhe nyjet. Një mënyrë e thjeshtë është të marshoni në vend, ngrini njërin gju pastaj tjetrin, për 5-10 minuta. Ky është një çmim i vogël për t’u paguar në mënyrë që të shmangni dëmtimet.

Filloni ngadalë
Ju mund të jeni të ngazëllyer për planin tuaj të ri të stërvitjes, dhe kjo është një gjë e mirë, por është më mirë ta marrësh lehtë. Kur filloni një stërvitje që nuk e keni bërë më parë, trupi juaj ka nevojë për një shans që të mësohet me të. Pastaj, gjatë javëve dhe muajve, në varësi të sportit, ju gradualisht mund të shtoni shpejtësi, distancë, peshë ose intensitet. Kontrolloni përgjigjen e trupit tuaj për t’u siguruar që nuk po lëndoni gjunjët ose ndonjë gjë tjetër./AgroWeb

Top Channel