Astrazeneca e pranuar në 119 shtete/ E dyta është Pfizer dhe e treta Sputnik V! Vaksina e Sinovac përdoret në 30 vende

25/07/2021 20:08

Prestigjiozja britanike The Economist ka bërë një renditje të vaksinave që janë pranuar më shumë deri më tani nga shtete të ndryshme të botës për përdorim.  

AstraZeneca është momentalisht vaksina më e pranuar me 119 shtete në botë që e përdorin këtë vaksinë dhe kanë autorizuar përdorimin e saj. Ajo ndiqet nga vaksina Pfizer-BioNTech dhe e treta është ajo ruse Sputnik V. Vaksina, e cila është përdorur më shumë në Shqipëri, SinoVac renditet e teta, me rreth 30 vende që e kanë pranuar.

Kjo renditje merr rëndësi kur vjen puna sidomos tek turizmi.  Në vitin 2020 udhëtimet e turizmit ndërkombëtar ranë me 74% krahasuar me 2019, në vetëm 380 milion. Në muajt e fundit udhëtimi ndërkombëtar ka filluar të rimëkëmbet. Me 3.7 miliardë doza vaksine të administruara në të gjithë botën, shumë njerëz po përpiqen të paketojnë bagazhet për të vizituar një vend të huaj, por jo çdo antitrup i fituar nga vaksina automatikisht ju lejon të dilni jashtë shtetit.

Shumë vende të botës kanë kufizimet e tyre kur vjen puna tek vaksinat që njohin dhe tek të cilat lejojnë udhëtarët të hyjnë në kufijtë e vendeve të tyre.

Debatin së fundmi e ka ndezur Bashkimi Europian, e cila ka dhënë njoftimin se të gjithë personat që kanë kryer vaksinën indiane “CoviShield” nuk do të pranohen në Union edhe pse shkencëtarët thonë që është e të njëjtës cilësi me AstraZencan. Në këtë mënyrë rregullatori evropian i barnave nuk lejon udhëtarët indianë në kufijtë e saj.

Shpesh është folur se si vaksinat kundër COVID-19 janë kthyer në një armë gjeopolitike ndaj shteteve të mëdha të botës që duan të shtrijnë influencën e tyre. Nëse do të bënim një renditje të shteteve me vaksinën më të pranuar ato do të ishin, Anglia, Amerika, Gjermania dhe pesëçen e mbyll Rusia dhe Kina.

Vaksinat e pranuara

Astrazeneca                       119 shtete

Pfizer-BioNtech                 89 shtete

Sputnik V                            65 shtete

Sinopharm                         56 shtete

Moderna                              53 shtete

Johnson&Johsnon           48 shtete

Covishield                           35 shtete

Sinovac                                 30 shtete

Covaxin                                10 shtete

CanSinoBio                            5 shtete

Top Channel