Heiko Maas: Konferenca e anëtarësimit nuk hapet në qershor, por jam optimist

08/06/2021 20:43

Nga takimi i ministrave të Jashtëm të Ballkanit Perëndimor në kuadër të Procesit të Berlinit, shefi i diplomacisë gjermane Heiko Maas pohoi se nuk beson që Konferencat e Para Ndërqeveritare për anëtarësimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në BE do të hapen gjatë presidencës portugeze të BE-së.

Arsyeja duket është pikërisht bllokada që Bullgaria i ka bërë Maqedonisë së Veriut, mungesa e avancimit të së cilës pengon dhe Shqipërinë.

Maas tha se Portugalia po bën aktualisht përpjekje si kryetare e radhës së BE-së për kapërcimin e ngërçit mes Sofjes dhe Shkupit në një plan dypalësh, ç’ka e cilësoi si “një themel të mirë për të arritur çeljen e konferencës së parë ndërqeveritare me këto dy vende në kuadër të presidencës sllovene, në gjysmën e dytë të këtij viti.

Jemi në dialog të ngushtë me Slloveninë dhe Portugalinë, në kuadër të presidencës treshe të Këshillit të BE-së, por edhe me Komisionin e BE-së, në mënyrë që të krijojmë premisat që me çdo kusht të hapen konferencat e para ndërqeveritare për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Unë jam optimist se këtë do ta realizojmë, edhe pse është e vështirë dhe po zgjat më shumë se ç’duam“, tha Maas duke iu përgjigjur një pyetjeje të Deutsche Welle-s.

Ministri i Jashtëm gjerman pohoi gjithashtu se nëse vendet e Ballkanit Perëndimor i plotësojnë kushtet e kërkuara, atëherë nuk kemi përse të ngurrojmë me fillimin e negociatave. Më herët, kryediplomati gjerman kishte kërkuar shfuqizimin e së drejtës së vendeve anëtare të BE-së për t’i vënë veton masave në politikën e jashtme, duke thënë se blloku nuk mund ta lejojë veten që të mbahet peng.

Një deklaratë e tillë dëshmoi zhgënjimin në rritje në Berlin mbi mënyrën në të cilën vendet individuale të Bashkimit Europian mund të bllokojnë çështje për të cilat bien dakord anëtaret e tjerë, duke penguar kështu siç tha Maas nismat e përbashkëta për të cilat është punuar aq shumë e duke rrezikuar edhe vetë kohezionin e Europës.

Top Channel