Mosha bashkë me genet janë një faktor vendimtar në goditjen e ishemisë.

Ndonëse këto faktorë janë të pandryshueshëm, njeriu mund të ndërmarrë disa masa për mbrojtjen e shëndetit dhe parandalimin e ishemisë.

Si Të Parandaloni Isheminë
Në këtë artikull do të mësoni mënyrat se si të minimizoni rrezikun e goditjes së ishemisë.

Ulni Tensionin e Gjakut
Tensioni i lartë i gjakut është një faktor i lartë rreziku që dyfishon apo katërfishon rrezikun e ishemisë. Ekspertët rekomandojnë që të mbani nën kontroll tensionin e gjakut dhe nëse ai rritet ta trajtoni. Një gjë e tillë përbën një ndryshim madhor në ruajtjen e shëndetit. Treguesit idealë të tensionit të gjakut janë 135/85, thonë ekspertët. Tensioni ulet duke kufizuar kripën, shmangur ushqimet e përpunuara, ngrënë më shumë fruta e perime, kryer aktivitet fizik dhe duke lënë duhanin.

Humbisni në Peshë
Mbipesha dhe obeziteti rrisin gjasat e goditjes nga ishemia. Konsumoni jo më shumë se 1,500-2000 kalori në ditë dhe bëni aktivitet fizik.

Aktiviteti Fizik
Aktiviteti fizik kontribuon fort në rënien nga pesha dhe uljen e tensionit të gjakut. Ekspertët rekomandojnë kryerjen e aktivitetit fizik për të paktën 5 ditë në javë, së paku ecje.

Kujdes me Alkolin
Alkoli në sasi të vogla mund të jetë normal, por nëse e teproni atëherë rreziku rritet menjëherë. Ekspertët rekomandojnë që njeriu nuk duhet të pijë më tepër se një gotë alkol në ditë. Ata gjithashtu këshillojnë konsumin e një gote me verë të kuqe që përmban antioksidantë.

Rrahjet e Çrregullta të Zemrës
Fibrilacioni arterial është forma më e zakonshme e aritmisë, pra rrahjeve të çrregullta të zemrës. Ai mund të shkaktojë trombozë në zemër e në tru. Ky problem pesëfishon rrezikun e ishemisë.

Diabeti
Niveli i lartë i sheqerit dëmton enët e gjakut dhe me kalimin e kohës nxit trombozën. Ekspertët rekomandojnë monitorimin e sheqerit në gjak, ushqyerjen e shëndetshme, aktivitetin fizik dhe medikamentet.

Lini Duhanin
Duhanpirja përshpejton formimin e trombozës. Duhani trash gjakun dhe e mpiks atë. Lënia e duhanit është një nga ndryshimet më thelbësore në stilin e jetesës që mund të pakësojë ndjeshëm rrezikun e ishemisë.

Simptomat Alarmante të Ishemisë
Të shumtë janë njerëzit që injorojnë shenjat paralajmëruese të ishemisë sepse vënë në dyshim seriozitetin e simptomave. Ekspertët thonë se njerëzit duhet të shkojnë në urgjencë menjëherë nëse:

Njëra gjysmë e fytyrës varet kur buzëqeshni;
Kur ngrini krahët në ajër, njëri prej tyre lëshohet sërish poshtë
Kur keni vështirësi në artikulimin e fjalëve;
Kur nuk qëndroni dot në këmbë,
Kur keni dhimbje të pazakonta dhe shumë të forta të kokës./AgroWeb

Top Channel