Përse duhet të tregohet më shumë kujdes në shtatzënitë me binjakë

10/05/2021 17:45

Komplikimet janë më të shpeshta në shtatzënitë e shumëfishta sesa në shtatzënitë me një fetus sipas studimeve.

Gjithashtu, shanset për lindje të parakohshme janë më të mëdha, prandaj kjo shtatzëni trajtohet si një shtatzëni me rrezik të lartë.

Sipas medias së huaj, shtatzënitë binjake kanë një rrezik më të lartë për parakohshmëri, që do të thotë lindje që ndodh pas 20 javësh deri në 37 javë të shtatzënisë. Vetëm 40% e shtatzënive binjake e plotësojnë gjithë kohën e pritjes së ëmbël.

Shtatzënia mesatare e binjakëve është 35 javë, krahasuar me shtatzëninë mesatare e një bebi, e cila është 39 javë. Prematuriteti mund të çojë në një numër problemesh, duke përfshirë:

Preeklampsia

Shtatzënitë e shumëfishta mbartin rrezikun e preeklampsisë. Për shkak të rritjes së peshës trupore; ngarkesës shtesë të trupit me dy ose më shumë fetuse, vjen rreziku i presionit të lartë të gjakut dhe ënjtjes është i lartë. Nëse ndodh që të filloni të ënjteni, mjekët do t’ju këshillojnë të bëni pushim shtesë, si dhe analiza shtesë të urinës, të gjakut dhe matje të shpeshta të presionit të gjakut për të shmangur komplikimet e mëtejshme.

Lindja e parakohshme

Meqenëse kryeni ekzaminime shpesh gjatë shtatzënësisë së shumëfishtë, mjekët do t’i kushtojnë vëmendje të veçantë shfaqjes së mundshme të kontraksioneve dhe gjatësisë të qafës së mitrës. Ai do t’ju rekomandojë që të pushoni sa më shumë që të jetë e mundur, nëse shfaqet ndonjë nga problemet e sipërpërmendura.
Pushimi luan një rol shumë të rëndësishëm në shtatzënitë e shumëfishta. Sa më shumë të pushoni, aq më shumë do ta ruani qafën e mitrës, do të zvogëloni presionin në shpinë e këmbë dhe kështu do të parandaloni shfaqjen e venave varikoze.

Pranimi në spital

Gratë shtatzëna zakonisht pranohen në spital disa ditë para afatit në mënyrë që të zgjasin sa më shumë shtatzëninë dhe t’u mundësojnë foshnjave që të forcohen në bark. Sidoqoftë, edhe pushimi i vazhdueshëm ndonjëherë nuk mund të parandalojë lindjen e parakohshme.
Shtatzënitë binjake dhe të shumëfishta mbartin rreziqe të caktuara për nënën dhe foshnjën. Këto foshnje shpesh lindin para kohe me patologji, sikurse janë problemet e shpeshta me frymëmarrje.

Shtatzënitë binjake kanë një normë më të lartë të abortit. Në disa raste, një binjak mund të abortojë ose thjesht “zhduket”, duke lënë një binjak të mbijetuar. Kjo është e njohur edhe si sindromi binjak zhdukës.

Binjakët janë në rrezik për mosmarrëveshje të rritjes intrauterine, e cila është kur një binjak rritet dukshëm më ngadalë se tjetri. Në shtatzënitë identike binjake ose shtatzënitë ku binjakët ndajnë një placentë, kjo mund të jetë një shenjë e sindromës së transfuzionit binjak në binjak (TTTS), ku një binjak merr më shumë sesa pjesa e tij e rrjedhjes së gjakut nga placenta.

TTTS ndodh në 10% të shtatzënive monokorionike. Nëse nuk trajtohet, TTTS i rëndë mund të çojë në dështim të zemrës së foshnjës ose vdekje të njërit ose të dy binjakëve.

Binjakët kanë më shumë gjasa të kenë pesha të ulëta të lindjes, edhe kur lindin në kohë.

Top Channel