Kujdes, përdorimi i antibiotikëve nxit rrezikun e shfaqjes së Artritit Reumatoid

09/05/2021 05:30

Një nga problemet më të përhapura në lidhje me shëndetin e kockave është pikërisht artriti. Kjo sëmundje sjell vështirësi në aktivitetet e zakonshme, si veshja e rrobave, ecja apo ngrënia e vakteve.

Përveç këtyre vështirësive, artriti reumatoid ka dhe dhimbje fizike të zonave më të prekura. Vitet e fundit kërkuesit mjekësorë kanë vënë re se kjo sëmundje po pëson një përhapje. Të dhënat më të fundit tregojnë një tjetër faktor që ka një ndikim të madh në shfaqjen dhe përkeqësimin e kësaj sëmundjeje. Janë pikërisht antibiotik ata që kanë një ndikim të fortë në përhapjen e artritit reumatoid.

Çfarë Zbuloi Studimi Rreth Ndikimit të Antibiotikëve tek Artriti Reumatoid
Kur bëhet fjalë për mundësinë e shfaqjes së artritit reumatoid, nuk ka rëndësi lloji i antibiotikut të përdorur për të rritur rrezikun. Sipas të dhënave, thuhet se pikërisht përdorimi i antibiotikëve rrit deri në 60% shfaqjen e kësaj sëmundjeje. Për më tepër, kërkuesit e Klinikës Datalink, pohojnë se sa më shumë antibiotikë të përdoren aq më shumë shtohet mundësia për të patur probleme me kockat. Edhe pse lloji i antibiotikun nuk përbënte diferencë, infeksioni që ata trajtonin kishte rëndësi.

Sipas studimit të kryer, u vu re se personat që kishin trajtuar me antibiotikë infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes, kishin probabilitet më të madh. Gjithashtu mjekët përforconin faktin se përveç këtij faktori, edhe pesha, pirja e cigare, historia familjare, traumat fizike, ndikojnë tek shfaqja e kësaj sëmundjeje. Sipas kësaj qendre kërkimesh, ky zbulim hap një derë të re për të kuptuar trajtimin më të mirë për këtë sëmundje. Madje edhe mjekimet kundër mykut rrisin rrezikun e prekjes nga artriti reumatoid. Gjithçka lidhet me faktin se përdorimi i antibiotikëve sjell një çekuilibrim në mikrobiotinë e organizmit. Diçka e tillë ndikon në sistemin imunitar të trupit, duke krijuar mundësinë e shfaqjes së sëmundjeve autoimunitare. Dhe sigurisht duke patur në historinë familjare këtë sëmundje, apo duke patur një stil jetese jo të shëndetshëm, rrit mundësitë.

Çfarë Mund të Bëni për të Parandaluar Këtë Rrezik
Këshillohet që të merrni probiotikë dhe vaj peshku, dy produkte të cilat ndihmojnë sistemin imunitar të trupit dhe jo vetëm. Gjithashtu mundohuni që të kini një dietë të pasur me ushqime anti-inflamatore. Pra qëndroni larg produkteve të bulmetit, sheqernave dhe ato që përmbajnë gluten. Por ajo që është më e rëndësishmja është konsulta me mjekun. Analizat periodike janë shumë të rëndësishme në kuptimin e prekjes nga ndonjë sëmundje që në momentet e para./AgroWeb

Top Channel