Siguria ushqimore/ 4 produktet që duhet të shmangni për hir të shëndetit

06/05/2021 05:30

Të gjendur përpara informacioneve të shumëllojshme, produkteve të shumëllojshme, mallrave të importuara pa cilësi, konsumatorët shqiptarë kanë si kryefjalë të përditshme sigurinë apo më saktë, pasigurinë ushqimore.

Sipas ekspertëve, një qasje e shëndetshme drejt sigurisë ushqimore nis me shmangien e këtyre 4 produkteve.

Mishi i Pagatuar i Pulës
Së fundmi, në botë ngrënia e mishit të pagatuar të pulës është kthyer në trend. Ngrënia e çdo mishit ë pagatuar mund të shkaktojë helmim që në disa raste mund të kthehet në një problem serioz për shëndetin. Mishi i pagatuar i pulës mund të shkaktojë helmim ushqimor që vjen nga bakteret:
• Campylobacter,
• Clostridium perfringes,
• Listeria monocytogenes,
• Salmonella.

Simptomat e helmimit si pasojë e këtyre baktereve mund të variojnë nga organizmi i individit.

Megjithatë, simptomat më të përhapura janë:
• Të përzierat,
• Shtrëngime në stomak,
• Diarre,
• Dehidratim,
• Të vjella.

Bakteret e lartpërmendura mund të shkaktojnë edhe sëmundje afatgjata. Mishi i pulës duhet ngrënë gjithnjë i përpunuar dhe i gatuar mirë. Temperatura minimale e gatimit të mishit të pulës duhet të jetë 80 gradë.

Lakrat e Vogla
Lakrat e vogla janë përgjithësisht të sigurta por duhen ngrënë me kujdes. Përgjatë viteve 1996 deri në vitin 2016, ato kanë qenë përgjegjëse për shumë sëmundje (2,474) dhe shtrimin në spital të mbi 187 personave. Problemi me lakrat e vogla qëndron tek mjedisi i mbjelljes dhe kushteve të rritjes, që shpesh favorizojnë shfaqjen e shumë baktereve siç është salmonela ose E.coli. Kësisoj, lakrat janë të ndotura me baktere që në brendësi. Ato duhen ngrënë gjithnjë të gatuara.

Perimet Dhe Frutat Që Kanë Rënë Në Kontakt Me Mishin e Pagatuar
Gjatë procesit të gatimit, amvisat duhet të sigurohen që të mos përziejnë frutat dhe perimet me mishrat e pagatuar. Ju nuk duhet të përdorni të njëjtat mjete gatimi dhe enë për mishin e pagatuar dhe perimet. Enët dhe mjetet që kanë qenë në kontakt me mishin duhen larë mirë me ujë të nxehtë dhe larës. Përpara përpunimit të perimeve dhe frutave, dhe sidomos nëse keni prekur mish, duhet të lani mirë duart me ujë dhe sapun./AgroWeb

Top Channel