Pterosaurët gjigandë fluturues kishin qafë më të gjatë se xhirafa, thonë ekspertët

14/04/2021 18:33

Mbetje të reja të paprishura të zbuluara në Marok, kanë ndihmuar studiuesit të rikrijojnë strukturat skeletore.

Pterosaurët, një nga kafshët e para vertebrore në tokë që mësoi të fluturojë, konsiderohet si një nga kushërinjtë e Tiranosaurit famëkeq.

Tashmë shkencëtarët duket se kanë zbuluar një sekret 100 milionë vjeçar për suksesin e pterosaurit fluturues, dhe kjo është qafa e tij më e gjatë se e xhirafës së sotme.

Palaeontologët e universitetit të Portsmouth asnjë herë nuk kishin kuptuar se si pterosaurët ‘azhdarkidë’ arrinin të mbanin qafën e tyre gjatë fluturimit, madje duke mbajtur prenë e tyre të rëndë.

Pas skanimeve të imtësishme të mbetjeve të gjetura në Marok, misteri duket se është zgjidhur.

Zbulimet e publikuara në rrjetin iScience, tregojnë imazhe komplekse të strukturave në formë heliksi rreth një tubi qendror, të ngjashme me telat e rrotës së biçikletës.

Struktura e kockave mbeshtetese ne forme rrote biciklete

Ky dizajn besohet se demonstron sesi zvarranikët gjigandë fluturonin duke mbajtur lart kokën e tyre masive që arrinte deri në 1.5 metra e gjerë.

Dave Martill, profesor paleo-biologjie në Portsmouth, tha: “Kjo është ndryshe nga gjithçka kishim parë deri tani në vertebrat e një kafshe. Tubi neural është i vendosur në qendër të vertebrave dhe lidhet me muret e jashtme me një numër të madh kockash si shufra, të rregulluara në formë rrethore si telat e rrotës së biçikletës”.

“Madje ato kryqëzohen ashtu si telat e biçikletës, në fenomenin që evolucioni i bëri krijesat e mrekullueshme të fluturojnë”.

Studiuesit ishin nisur të studionin formën dhe lëvizjet në qafën e pterosaurit por analizat treguan se 50 nga “shifrat” në qafën e pterosaurit sillnin një rritje prej 90% në rezistencën e strukturës.

Shkencëtarët tashmë besojnë se ky dizajn mund të ndihmojë inxhinierët e sotëm të krijojë struktura më të gjata, më të holla e më të lehta ndërtimi.

Cariad Williams, një nga autorët e raportit tha: “Qafa e këtyre kafshëve ishte shumë e gjatë, dhe në disa specie vertebra e pestë nga koka ishte e gjatë sa trupi i kafshës”.

“Kjo bën që struktura e xhirafës të duket normale. Ne donim të dinim se si funksiononte kjo qafë kaq e gjatë pasi mes vertebrave kishte shumë lëvizshmëri”.

Pterosaurët janë shfaqur në fosilet e epokës Triasike, rreth 225 milionë vjet më parë, por u zhdukën në fund të epokës Kretaceane, rreth 66mln vjet më parë së bashku me të gjithë kushërintë e tyre dinosaurë.

FOTO GALERI
1/4
Pterosaurët kishin qafë më të gjatë se xhirafa

Top Channel