Reforma në drejtësi/ Ministrja Gjonaj zhvillon takim online me ministren gjermane Christine Lambrecht

26/02/2021 16:16

Ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj zhvilloi një takim të parë bilateral online me Ministren e Drejtësisë dhe Mbrojtjes së Konsumatorit të Republikës Federale të Gjermanisë Christine Lambrecht.

Ministrja Gjonaj shprehu mirënjohjen e saj dhe të Qeverisë Shqiptare për mbështetjen e fortë të Gjermanisë për celjen e negociatave. Ministrja Gjonaj vlerësoi asistencën teknike që Gjermania ka ofruar në reformimin e shtetit të së drejtës dhe sistemit gjyqësor nëpërmjet Fondacionit Gjerman për Ndihmë Ligjore Ndërkombëtare (IRZ). Ajo falenderoi gjithashtu për mbështetjen e ambasadorëve gjermanë si Znj. Schultz dhe z. Zingraf, si dhe ekspertëve të cilët kanë mbështetur hartimin e reformës dhe që ajo ka patur fatin të bashkëpunoj si pjesë e grupit të punës.

Ministrja Gjonaj i prezantoi homologes së saj ecurinë e zbatimit të Reformës në Drejtësi: Emërimet në Gjykatën Kushtetuese; Strukturën e Posaçme Antikorrupsion: SPAK, BKH, Gjykatat e posacme; Rezultatet e Vettingut si dhe masat e marra me Shkollën e Magjistraturës për të adresuar vakancat e shumta në sistemin e drejtësisë.

Ministrja Lambrecht shfaqi interes të lartë për procesin e reformës në drejtësi dhe shprehu bindjen që Shqipëria është duke ecur në rrugën e duhur. Në Gjermani Gjykata Kushtetuese gëzon një besim shumë të lartë dhe vendimmarrjet e saj respektohen maksimalisht, dhe është shumë e rëndësishme që Shqipëria ka marrë këtë rrugë shumë të vështirë por po aq të rëndësishme për ti kthyer besimin gjyqësorit.

Në bisedë Ministrja Lambrecht i drejtoi disa pyetje Ministres Gjonaj në lidhje me procesin e vettingut dhe kontrollin; konsultimet; kriteret që duhen përmbushur për të qenë pjesë e Gjykatës së Lartë; pavarësinë e gjyqësorit; të rinjtë e përfshirë në gjyqësor dhe si është atmosfera tek rinia. Ministrja Gjonaj iu përgjigj në detaj të gjitha pyetjeve të homologes, e cila vlerësoi masat e marra nga Shqipëria si trajtimin financiar të gjyqtarëve për rëndësinë e pavarësisë ekonomike të gjyqësorit, ristrukturimin dhe mekanizmat e vendosur për të garantuar pavarësinë dhe paanësinë e gjyqësorit si dhe konsekuencën e veprimeve për zbatimin e këtij projekti madhor.

Ministrja Lambrecht shprehet se IRZ është prej 20-vjetësh në Shqipëri dhe kanë një bashkëpunim shumë të mire me palën shqiptare dhe se ajo do të mbështesi zgjatjen e projektit. Ajo konsideron me rëndësi që nën drejtimin e IRZ-së të vazhdohet bashkëpunimi me EURALIUS VI-tën.

Ministrja Gjonaj falenderoi edhe në emër të Qeverisë shqiptare për mbështetjen dhe shprehet e bindur se vazhdueshmëria e projektit EURALIUS do të ishte e nevojshme dhe se ajo është e hapur për bashkëpunime të mëtejshme. Në rolin e saj si Koordinator Kombëtar kundër Korrupsionit Ministrja Gjonaj u ndal gjithashtu në masat që ka ndërmarrë qeveria Shqiptare për të forcuar luftën kundër korrupsionit si edhe për ngritjen e funksioninmin e Task Forcës dhe Rrjetit të koordinatorëve Antikorrupsion dhe rëndësinë e tyre veçanërisht në institucionet që kanë një rrezik të lartë për t’u ndikuar nga veprimet korruptive, me përgjegjësinë e tyre për të kryer inspektime, për të marrë denoncimet, si dhe referuar në Prokurori çdo rast të dyshuar korrupsioni, apo shpërdorim detyre.

Ministrja Federale e Drejtësisë dhe e Mbrojtjes së Konsumatorëve vlerësoi shumë hapat që ka ndërmarrë Shqipëria dhe siguron Ministren Gjonaj për mbështetjen e saj dhe të Ministrisë Federale të Drejtësisë lidhur me projektet që garantojnë forcimin e shtetit ligjor dhe pavarësinë e sistemit të drejtësisë. Ajo vlerësoi gjithashtu energjinë dhe konsekuencën e Ministres Gjonaj si mbresëlënëse dhe e ftoi në një takim në Berlin duke i uruar që të mbajë funksionin e Ministres së Drejtësisë edhe pas zgjedhjeve.

Ministrja e Drejtësisë Gjonaj falenderon për fjalët përzemërta dhe shprehet se ajo e shikon si një mision dhe jo si detyrë funksionin e saj dhe vlerëson Reformën në Drejtësi si një moment të rëndësishëm për Shqipërinë dhe për hapjen e rrugës në BE.

Top Channel