Për herë të parë në Bosnje, COVID transmetohet nga njeriu tek qeni

03/02/2021 18:11

Një rast i transmetimit të koronavirusit nga njeriu tek kafsha është konfirmuar në Bosnje Hercegovinë.

Sipas medias boshnjake, shkencëtarët nga Fakulteti i Mjekësisë Veterinare në Sarajevë thanë se kjo është një dukuri shumë e rrallë nga njeriu tek qeni.

Teufik Goletiq, shefi i laboratorit për testet molekulare gjenetike dhe kriminalistike, shpjegoi se virusi në qen u përcaktua me PCR.

“Ky është një zbulim që na vendos pranë vendeve të tilla si Holanda, SHBA, Kina, Spanja, Franca, Gjermania dhe Belgjika, sepse ata gjithashtu kanë raporte të infektimit të kafshëve shtëpiake dhe ka të bëjë kryesisht me transmetimin nga njerëzit. Transmetimi te kafshët. Është e mundur veçanërisht nëse hapësira që njerëzit ndajnë me kafshët shtëpiake sot është e vogël, dhe kjo është apartamente. Nëse kemi një mënyrë për të bashkëvepruar me një kafshë si përqafimi, puthja ose përdorimi i shtratit të zakonshëm, mund të jetë shkaku i infektimit të transmetimi nga njeriu në kafshë, transmetimi i kundërt nuk është provuar ende dhe as nuk ka ndonjë indikacion që një gjë e tillë mund të ndodhë”, tha ai.

Ai shtoi se është shumë e rëndësishme të theksohet se pronarët e kafshëve shtëpiake nuk duhet të shqetësohen dhe se nuk ka asnjë arsye të shqetësohen për shëndetin e të dashurve të tyre nëse ata kanë një qen apo mace në shtëpi.

Top Channel