Reshjet e shiut në Lezhë/ Arrihet kuota maksimale në Lumin Droje, ja cilat akse rrugore kanë probleme

26/01/2021 10:46
Lezhë

Lezha ishte një ndër qarqet më të prekura nga reshjet e shiut që përfshinë të gjithë territorin e Shqipërisë rreth dy javë më parë.

Me rikthimin e reshjeve të dendura të shiut gjatë orëve të fundit, ka pasur vështirësi në Lumin Droje, ku ka arritur kuota maksimale dhe uji është derdhur mbi argjinaturë në drejtim të hidrovorit Droje.

Problematike është edhe situata në kanalin e ujërave të larta në Mamurras, më konkretisht në segmentin Gjorem, ku ka banesa me prani uji rreth tyre. Megjithatë nuk është raportuar për përmbytje të ndërtesave.

Sa i përket furnizimit me energji elektrike, ka pasur djegie të transformatorit në fshatin Blinisht si dhe ndërprerje të herëpashershme në nj.ad. Fan, Bashkia Mirditë, ku po punohet nga specialistët e OSHE për normalizimin e situatës. Ndërsa rënia e inerteve ka shkaktuar probleme në akset rrugore, të fshatrave Gallates dhe Vinjolles, të nj.ad.Milot, bashkia Kurbin, si dhe në aksin Rrëshen-Bukmir, bashkia Mirditë.

Njoftimi i plotë

Situata në qarkun Lezhë, datë 26.01.21, ora 09.30

-Gjatë të gjithë natës kemi patur reshje në rreth 45 mm, me intensitet mesatarë në të lartë;-në shkallë qarku kemi rreth 880 ha toka bujqësore të përmbytura, konkretisht:

-Në bashkinë Lezhë, kemi 750 ha sipërfaqe të tokave bujqësore të përmbytura,

-Në bashkinë Kurbin, kemi rreth 130 ha tokë bujqësore të përmbytura;

-Hidrovoret punojnë me kapacitet të plotë për evadimin e ujërave, niveli i ujërave me tendence ulje;

-Hid.Balldre, kuota -1.5m, ka rreth 100 ha tokë të përmbytur, në ish kënetën Torovicë.

-Hid.Tale, kuota -0.3m, ka rritje rreth 50 cm nga dita e djeshme për shkak të reshjeve të rëna, ka rreth 350 m tokë të përmbytura, në ish kënetën Spiten-Tresh.

-Hid. Gryk-Zeze, ka rritje kuotash për shkak të nivelit të lartë të lumit Drin, ka rreth 50 ha tokë bujqësore të përmbytur.

-Hid. Drojë, kuota e nivelit të ujit është +0.5 m me tendence rritje për shkak të nivelit të lartë të ujërave në lumin Drojë.

-Hid.Shllinza,kuota është -0.6 m ,ka rreth 130ha sipërfaqe tokë të përmbytur, në ish kënetën Gjorm.

-Rezervuarët janë në monitorim e nuk paraqesin probleme;

-Lumi Drini, është + 1.8 m, nga +2.00 m të kuotës kritike;

-Lumi Gjadër, është në nivele të larta por nuk ka kapërdedhje uji mbi argjinaturë;

-Lumi Mat, është në kuotën 2 m nga 4 m të kuotës kritike;

-Lumi Droje, situata është me e vështirë për shkak të niveleve të larta të ujit, i cili është në kuota maksimale, ka kapërderdhje uji mbi argjinature në drejtim të hidrovorit Droje në anën e qarkut Durrës.

-Kanalet e ujrave të larta ato të dyta dhe të treta janë në nivelet e larta të ujerave. Problematike paraqitet në kanalin e ujerave te larta Mamurras, në segmentin Gjorem, ku ka banesa me prani uji rreth tyre.

-Furnizimi me energji elektrike dhe ujë të pijshëm, në tërësi është pa problem. Kemi djegia të transformatorit në fshatin Blinisht nj. Ad. Blinisht, bashkia Lezhë si dhe ndërprerje të herëpashershme në nj.ad. Fan, Bashkia Mirditë, po punohet nga specialistët e OSHE për normalizimin e situatës dhe të furnizimit me energji elektrike;

-Rrugët nacionale, rurale e bashkiake në tërësi janë të kalueshme. Probleme janë shfaqur serish në akset rrugore, të fshatrave Gallates dhe Vinjolles, të nj.ad.Milot, bashkia Kurbin, si dhe në aksin Rrëshen-Bukmir, bashkia Mirditë, nga rënia e inertëve ku po ndërhyhet nga bashkitë për pastrimin e tyre.

-Në territorin e bashkisë Mirditë, gjatë natës kemi patur reshje dëborë në lartësit mbi 1000m. Prezencë dëbore në rreth 10-15 cm, kemi në zonën e Kurbëneshit, nj.ad.Kthellë, por pa problem për komunitetin.

Top Channel