Zemër artificiale/ Realizohet në Francë dhe mund të qëndrojnë përgjithmonë

04/01/2021 12:09

Viti 2021 hyn me një lajm shumë të mirë në fushën e mjekësisë.

Ka marrë miratimin zemra e parë totalisht artificial dhe fillon shitjen këtë javë të parë të janarit. Shefi I kardiokirurgjisë Prof. Edvin Prifti e konsideron një xhevahir zemrën e ideuar nga një ndër kolosët botërore të kardiokirurgjisë, Prof. France Alain Carpentier. Tregu botëror kishte një zemër artificial, por zemra e re ka më shumë avantazhe.

Zemra artificiale nuk ka ngjyrë të kuqe por të bardhë dhe është më e vogël se e një të rrituri.

Ndryshe nga zemra artificiale që ka ekzistuar deri më tani e cila përdoret vetëm për periudhën e transplantit, zemra francezë mund të vendoset përgjithmonë tek pacienti.

Edhe pse ka një kosto të konsiderueshme, kardiokirurgu Prifti është optimist kur shprehet se mund të realizohet edhe në Shqipëri.

Për më tepër ndiqni kronikën e përgatitur nga gazetarja Alma Demiraj.

Top Channel