Nëse nuk jeni gastroenterolog, ndoshta nuk flisni rregullisht për jashtëqitjen tuaj. Por ju ndoshta e keni vërejtur dhe menduar pse disa ushqime mbeten të patretura.

Disa ushqime nuk treten siç duhet

Bakteret në trup duhet të jenë në gjendje të zbërthejnë siç duhet ushqimin e ngrënë, por ndonjëherë ushqimet me shumë fibra janë të vështira për tu tretur.

Misri, karota, drithërat, farat dhe arrat janë ndër fajtorët më të zakonshëm pasi niseshtja në këtë ushqim mund të tretet me vështirësi. Për shkak se këto ushqime kalojnë nëpër trup pothuajse të pandryshuara, ne jo gjithmonë thithim të gjithë ushqyesit e tyre.

“Pothuajse të gjitha ushqimet me bazë bimore përmbajnë karbohidrate komplekse që trupat tanë nuk mund t’i shndërrojnë lehtësisht në kalori”, thotë Daniel Freedburg, gastroenterolog nga Qendra Mjekësore e Universitetit New York-Presbyterian / Columbia për Parandalimin. Për t’u siguruar që jeni duke marrë me të vërtetë lëndët ushqyese, provoni të avulloni perimet për t’i zbutur dhe për të lejuar që më shumë lëndë ushqyese të lirohen.

Ju nuk e përtypni ushqimin plotësisht

Procesi i tretjes fillon me përtypjen, një proces në të cilin dhëmbët bluajnë dhe bluajnë ushqimin.

“Nëse nuk e përtypim plotësisht ushqimin, enzimat e tretjes e bëjnë më të vështirë punën, kështu që ushqimi kalon i paprekur”, thotë Sonya Angelone, një zëdhënëse e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietetikës.

Pështyma, gjëndrat në rreshtimin e stomakut, pankreasit, mëlçisë dhe zorrës së hollë përmbajnë enzima të tretjes, substanca që përshpejtojnë reaksionet kimike dhe ndihmojnë në ndarjen e ushqimit në lëndë ushqyese themelore.

Ushqimi kalon nëpër traktin tretës shumë shpejt

Zakonisht duhen 24 deri në 72 orë që ushqimi të kalojë nëpër traktin tretës. Disa njerëz kanë një shkallë të lartë të lëvizshmërisë së zorrëve dhe mund të vërejnë grimca ushqimore në jashtëqitje që nuk kanë pasur kohë të prishen plotësisht.

Ekzistenca e problemeve të tjera me traktin gastrointestinal

Shikimi i grimcave të ushqimit në jashtëqitje zakonisht nuk është një shqetësim. Sidoqoftë, nëse shoqërohen me diarre ose humbje peshe që nuk mund të shpjegohet për një arsye tjetër, kjo mund të jetë një shenjë e një gjendjeje më serioze dhe duhet të vlerësohet nga një mjek.

Mbani në mend se të gjitha sëmundjet që shkaktojnë absorbimin jo të mirë mund të shkaktohen nga grimcat e ushqimit të patretur në jashtëqitje./KosovaPress/

Top Channel