Trikiaza është një mospërputhje anatomike e kapakëve të syve, që gërvishtin këto të fundit.

Qerpikët rriten drejt bebes së syrit dhe kështu dëmtojnë sipërfaqen e përparme të syrit ose kornesë, si dhe artikulacionin dhe sipërfaqen e brendshme të qepallave.

Më së shpeshti është idiopatike – shkaku i vërtetë është i panjohur, por disa nga shkaqet e njohura përfshijnë blefaritin, ndryshimet post-traumatike dhe post-operative.

Simptomat e trikozës janë: ndjesi e trupit të huaj në sy, lotim, skuqje dhe ndjeshmëri e shtuar ndaj dritës. Në disa raste, trikiaza mund të shkaktojë abrazion të kornesë ose ulcerë ose ulcerë korneale. Trajtohet duke hequr qerpikët, gjëndrat ose duke ridrejtuar rritjen e qerpikëve që dëmtojnë syrin. Qerpikët hiqen me pincë dhe në raste të shpeshta, me elektrolizë ose kriokirurgji.

Top Channel