Mungesa e zinkut ka një lidhje të fortë me tensionin e lartë të gjakut. Ky është konkluzioni i një studimi të cilit i referohet AgroWeb.org sipas të cilit zinku tjetërson përpunimin e kripës nga ana e veshkave dhe rritjen e tensionit. Mungesa e zinkut është shumë e përhapur tek njerëzit e prekur nga sëmundjet kronike.

Këtu përfshihen: diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet kronike të veshkave. Tensioni i gjakut ndikohet fort edhe nga mënyra se si veshkat përthithin dhe nxjerrin kripën e tepërt nga organizmi. Sa më pak sodium të ketë në urinën e njeriut aq më i lartë do të jetë tensioni i gjakut, thonë ekspertët.

Çfarë Është Zinku?
Zinku është një metal i dobishëm për shëndetin e njeriut. Nëse organizmi ka sasi të tepërta apo të pakëta të zinkut, ekuilibrat e shumë sistemeve përfshirë këtu tensionin e gjakut. Nësë mungesa e zinkut ndikon në tensionin e gjakut dhe në sistemin kardiovaskular në përgjithësi, teprica e tij ka gjithashtu një ndikim të fortë, Sipas ekspertëve, tepricat e zinkut ndikojnë në tensionin sistolik të gjakut.

Ata shpjegojnë se nëse njeriu merr teprica të zinkut mund të përballet me një stres të lartë oksidues në enët e gjakut. Zinku është një mineral që ndërvepron me minerale të tjera, veçanërisht bakrin me të cilin ndikojnë në tensionin e gjakut. Një studim shpjegon se kur ndërveprimi i këtyre mineraleve nuk është në sinkron, pasojat i vuan tensioni i gjakut. Prishja e ekuilibrave të zinkut dhe bakrit në trup rrit rrezikun e tensionit të lartë të gjakut ose siç njihet ndryshe hipertensioni.

Për pasojë, ekspertët rekomandojnë kujdes në lidhje me sasitë e zinkut. Sasia e rekomanduar ditore e zinkut për meshkujt është 11 mg në ditë. Për femrat, sasia e rekomanduar ditore është 8 mg. Megjithatë, sasia e nevojshme e zinkut është në varësi të shumë faktorësh. Këtu përfshihen: mosha, sëmundjet apo shtatzania. Vetëm një mjek specialist mund të këshillojë sasinë e nevojshme të zinkut që mund të merren nëpërmjet suplementëve. /AgroWeb

Top Channel