Mund të lahet 10 herë/ Krijohet maska që shkatërron viruset dhe bakteret brenda një ore

16/11/2020 10:11

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Davis në Shtetet e Bashkuara kanë krijuar një maskë të re për fytyrën me bazë pëlhure që mund të shkatërrojë deri në 99,99 përqind të baktereve, viruseve dhe patogjenëve të tjerë brenda një ore, pas ekspozimit në dritën e ditës.

Studiuesit theksuan se kjo maskë mund të lahet 10 herë dhe mund të ekspozohet vazhdimisht në rrezet e diellit për të paktën shtatë ditë. Kjo nuk do të përkeqësojë aktivitetin e saj antimikrob.

Për më tepër, studiuesit deklaruan se njerëzit mund të dezinfektojnë maskën e rrobave gjatë drekës jashtë në diell ose duke kaluar më gjatë nën dritat e zyrës që janë shumë më pak intensive sesa rrezet e diellit.

Ekipi i hulumtimit zbuloi se fotosensibilizuesi vrau 99,9999 përqind të baktereve në ind brenda një ore nga ekspozimi në dritën e ditës dhe çaktivizoi 99,9999 për qind të bakterofagut T7 – një virus që mendohet të jetë më rezistues ndaj ROS sesa disa koronavirus – brenda gjysmë ore.

Pëlhura ofron rezultate premtuese në prodhimin e maskave të ripërdorshme, antibakteriale ose antivirale të fytyrës dhe kostumeve mbrojtëse, thanë studiuesit, raporton “Business Line”.

Top Channel