Fërkimi i shpeshtë dhe i fortë i syve mund të çojë në lehtësim të përkohshëm, por gjithashtu mund të shkaktojë efekte negative dhe dëmtime serioze në sy, tregojnë hulumtimet.

Fërkimi kronik i syve shkakton dobësim të kornesë dhe shtrembërim të saj, pra shfaqjen e keratokonusit degjenerues. Gjithashtu, nga fërkimi i syve mund të gërvishtet kornea, veçanërisht nëse syri ka inflamacion të qerpikëve ose grimcave të pluhurit.

Në situata të tilla duhet të përdoret tretje fiziologjike për të shpëlarë syrin. Përndryshe, fërkimi i syve mund ta përkeqësojë glaukomën, sepse rritet presioni i brendshëm i syrit dhe dobëson shikimin. Pavarësisht sa shpesh lani duart, përsëri mund të ketë mijëra baktere mbi to.

Top Channel