Qiproja do të pezullojë skemën e ‘pasaportave të arta të BE’, arsyeja një kamera e fshehtë

13/10/2020 17:34
Demetris Syllouris

Qipro po pezullon një skemë që jep shtetësinë dhe garanton udhëtimin pa viza në të gjithë BE për ata që investojnë një minimum prej 2 milion euro (1.8 milion).

Kjo vjen pasi gazetarët e Al Jazeera filmuan zyrtarë qipriotë duke përdorur skemën për të ndihmuar një biznesmen kinez me një histori kriminale.

Një nga ata që filmuan ishte kryetari i parlamentit i Qipros, Demetris Syllouris, i cili tha se ai do të tërhiqej derisa të përfundonte hetimi.

Masa hyn në fuqi muajin tjetër.

Z. Syllouris, i cili është zyrtari i dytë më i lartë shtetëror i Qipros, tha se ai do të tërhiqej nga detyrat e tij nga 19 Tetori.

Në pamjet video të kapura nga gazetarët e fshehtë të Al Jazeera dhe të publikuara të hënën, Z. Syllouris duket se përdor ndikimin e tij për të ndihmuar në marrjen e shtetësisë për biznesmenin fiktiv.

Të martën, Z. Syllouris dha ​​një deklaratë duke kërkuar falje për “këtë imazh të pakëndshëm të përcjellë tek publiku Qipriot … dhe çdo shqetësim që mund të ketë shkaktuar”.

Deklarata e tij erdhi menjëherë pasi qeveria tha se kishte miratuar një propozim për të pezulluar skemën – programin e shtetësisë për investime.

Top Channel