Sekretet e flotës ushtarake sonte në “Gjurmë Shqiptare”, misionet e fshehta deri në Gjilbratar dhe Maltë

03/10/2020 15:58

Si u ngrit gjatë periudhës së komunizmit flota luftarake detare ? Anijet e para, bazat ushtarake, marrëveshjet pak të njohura…

Cilat ishin misionet e fshehta të nëndetëseve shqiptare në brigjet italiane, në Maltë e deri në Gjibraltar ? Si u shmang përplasja ne kryqëzorin ku udhëtonte presidenti amerikan ?

“Nëndetësja që ka shkuar më larg është në kohën që ishin sovjetikët dhe ka shkuar deri në Gjibraltar”, tha Neki Lameborshi.

“Qëllimi i lundrimeve të tilla të gjata ishte edhe të testonim veten sa të zotë jemi të lundrojmë në mënyrë të maskuar, të lundrojmë në distanca të gjata” , tha Petrit Myftiu.

“Në vitin 66 filluan të vijnë katrat silurues me silura 520 mm, 550 mm dhe me katër mbushje secila”, tha Zamir Mati.

“Numri i anijeve në vitin 1972 i forcës detare 72 – 74 i forcës detare arriti në 95“, tha Artur Meçollari.

Çfarë synohej përmes tyre ? Sa arriti forca e flotës luftarake dhe si u shkatërrua ajo pas viteve 90 ? Shumë nga këto të dhëna kanë fjetur për një kohë të gjatë, por ne do t’i risjellim  përmes dëshmive të disa prej ushtarakëve  më të lartë të asaj kohe.

Sonte në orën 20:10 “Gjurmë Shqiptare” e gazetarit Marin Mema do të sjellë fakte, të dhëna e dëshmi pak të njohura për misionet e fshehta të Flotës Luftarake Detare gjatë komunizmit e po kështu të gjithë historinë e ngritjes së saj.

Top Channel