Të shtunën është ndarë nga jeta Goran Paskaljeviç, një ndër artistët më të spikatur të Ballkanit.

Një regjisor që i ka dhënë shumë botës së kinemasë. Një njeri i pakompromis dhe që luftoi deri në fund për lirinë dhe ishte një ndër kritiket më të theksuar të vendit të tij Serbisë.

Pse do t’i mungojë botës së kinemasë një regjisor si Paskaljeviç?

Filmi i gjatë i parë që kemi punuar unë dhe Ilir Butka ka qenë “Muajt e Mjaltit”. Arti në Evropë por edhe skena artistike në Ballkan ka humbur një nga humanistët më të mëdhenj. Ai ka lënë një trashëgimi shumë të pasur. Mos të harrojmë filma si Cabaret Balkan, Hoë Harry Became a Tree,  që është një film i jashtëzakonshëm. Apo Tango Argentino, Honeymoons u vlerësua si një ndër filmat më të mirë të vitit dhe ka qenë një film, i cili pati një minidistribucion nga vetë MoMa në New York, duke u vlerësuar si një ndër filmat më të mire të vitit. Top Media, Top Channel është televizioni i cili ka të drejtat ekskluzive për Muajt e Mjaltit. Është bashkëpunimi i parë shqiptaro-serb. Ka qenë në mbi 60 festivale.

Ai thoshtë nuk mund të projektojmë ne të keqen tek komshiu. Në rradhë të parë ne duhet të luftojmë të keqen brenda vetes. Jo vetëm në kohën e Millosheviçit, por edhe tani, Paskalejviç ka qenë i parë si delja e zezë dhe i penalizuar në financimet e filmave të tij.

 

Top Channel