Zbuloni se çfarë ndodh në organizëm kur nuk kryeni aktivitet fizik

29/05/2020 05:43

Aktiviteti fizik është i domosdoshëm për shëndetin fizik dhe mendor të njeriut. Aktiviteti fizik ul rrezikun e shfaqjes së disa sëmundjeve siç janë: diabeti, kanceri dhe ato kardiovaskulare. Ndikimi i aktivitetit fizik në organizëm është padyshim afat-gjatë dhe përmirëson në përgjithësi cilësinë e jetës.

Çfarë Ndodh Në Organizëm Kur Nuk Kryeni Aktivitet Fizik
Sipas një raporti të janarit 2020 të Qendrës Amerikane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, të jetuarit pa aktivitet fizik ka pasoja negative në shëndet. Pasja e një jete sedentare rrit rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve të lartpërmendura, sidomos nëse njeriu është duhanpirës dhe tension të lartë të gjakut.

Zemra
Aktiviteti fizik, veçanërisht aerobia, përmirëson qarkullimin e gjakut, tensionin dhe e bën zemrën më të fortë. Në mungesë të aktivitetit fizik, zemra nuk ka asnjë stimul që të bëhet më e fortë dhe rreziku i dobësimit të saj si pasojë e sëmundjeve kardiovaskulare rritet ndjeshëm.

Truri
Aerobia dhe aktiviteti fizik ngadalëson plakjen e trurit dhe ruan aftësitë e të nxënit. Në mungesë të ushtrimeve, truri bëhet më i brishtë ndaj plakjes. Përpos të tjerave, aktiviteti fizik ndihmon për të përmirësuar kujtesën.

Humori
Ekspertët paralajmërojnë se jeta sedentare ndryshon përbërjen kimike të trurit. Mjaftojnë vetëm 3 orë qëndrimi pasiv në ditë që njeriu të përballet me një rrezik të lartë të simptomave të depresionit. Aktiviteti fizik e bën njeriun më me humor dhe mungesa e tij medoemos ka efekt të kundër.

Kockat
Ushtrimet me pesha ndihmojnë në mbajtjen larg të osteoporozës. Aktiviteti fizik në përgjithësi ndihmon në ruajtjen e masës kockore dhe dendësisë së tyre por edhe pengon dobësimin dhe gjasat e frakturave.

Beli
Nëse qëndroni gjithë kohës ulur, nuk po i bëni vetes asnjë nder. Jeta pasive e bën njeriun më të shëndoshë në mos obez dhe kësisoj rrit rrezikun e shumë sëmundjeve të tjera vdekjeprurëse. Në këtë rast, njeriu djeg shumë pak kalori, që përkthehet në depozita dhjamore dhe rrezik të shumëfishtë ndaj diabetit./AgroWeb

Top Channel