PEKIN- Epidemia e koronavirusit është “shumë larg fundit” në rajonin e Azisë dhe Paqësorit dhe masat e tanishme për të frenuar përhapjen e virusit janë duke “blerë kohë” që vendet të përgatiten për transmetime në shkallë të gjerë në komunitet” – tha një zyrtar i OBSH-së në e martë.

“Edhe me të gjitha masat, rreziku i transmetimit në rajon nuk do të largohet për sa kohë që pandemia vazhdon” tha Takeshi Kasai, Drejtor Rajonal për Paqësorin Perëndimor në Organizatën Botërore të Shëndetit (WHO).

Koronavirusi i ri u shfaq në Kinën qendrore në fund të vitit 2019. Infeksionet tani kanë tejkaluar 770,000 raste në të gjithë botën, me Shtetet e Bashkuara, Italia dhe Spanja që tejkalojnë numrin e viktimave në territorin e Kinës.

“Më lejoni të jem i qartë. Epidemia është shumë larg përfundmit në Azi dhe Paqësori. Kjo do të jetë një betejë afatgjatë dhe ne nuk mund ta heqim rojën tonë, ” tha Kasai në një konferencë të mediave virtuale.

“Ne kemi nevojë për çdo vend që të vazhdojë të përgatitet për transmetimin e virusit në shkallë të gjerë.”

Kasai paralajmëroi se për vendet që po shohin një zvogëlim të rasteve, ata nuk duhet të heqin masat e tyre, ose virusi mund të kthehet përsëri.

“OBSH nuk pret që asnjë vend të jetë i sigurt, pasi koronavirusi përfundimisht nuk do të marrë fund kudo” tha këshilltari teknik i OBSH Matthew Griffith.

Fokusi i epidemisë është tani në Evropë, por kjo ka të ngjarë të zhvendoset në rajone të tjera, tha Griffith.

Top Channel