Përmes një postimi në Facebook, mjeku i mirënjohur, Arben Beqiri ka listuar disa nga pyetjet më të shpeshta rreth koronavirusit duke dhënë nga një përgjigje përkatëse për secilën prej tyre.

Më poshtë gjeni postimin e plotë të mjekut:

1-Sa kohë i duhet virusit nga momenti i infektimit deri te momenti i shfaqjes së sëmundjes?

Duhen rreth 5 dite nga infektimi deri ne shfaqjen e shenjave te semundjes por ndonjehere mund te zgjase edhe 14 dite

2- Pasi shëroheni a fitoni mbrojtje?

Eksperienca me viruset e tjera na meson, qe organizmi krijon mbrojtje, por me kete virus te ri eshte akoma heret per ta thene kete me siguri. Ajo qe mund te thuhet me siguri dhe qe ka sh rendesi ; eshte qe njerezit e sheruar nuk jane me perhapes te semundjes.

3- Ku ndryshon Covid-19 nga gripi stinor?

Ne fakt eshte veshtire ti dallosh pa bere testin, por simptoma kryesore e Covid 19 eshte temperatura dhe kolla. Ndersa gripi ka edhe dhimbje fyti, rrjedhje hundesh apo teshtima, por pothuajse asnjehere veshtiresi ne frymemarrje. Kjo shenje e ben shume te mundur diagnozen e Covid 19. Nese e keni nje ankese te tille, kjo perben nje arsye te forte per te telefonuar ne numrin e emergjences te vene per kete qellim.

4- Çfarë do të thotë “të vetizolohesh”?

Te veteizolohesh do te thote te qendrosh ne shtepi per 14 dite, duke evituar jo vetem transportin publik ne raste te domosdoshme por edhe taksite. Ne varesi te mundesive, duke ruajtur distancen me pjesetaret e tjere te familjes

5- A transmetohet virusi nga doreza e dyerve dhe sa gjatë mbijeton?

Dorezat e dyerve mund te ndoten nga duart qe mbartin virusin dhe aty virusi mund te jetoje per disa dite, prandaj eshte sh e rendesishme larja e shpeshte e duarve, per mbrojtjen nga kjo semundje dhe mosperhapjen e saj.

6- A është e parrezikshme larja në një pishinë publike?

Klori ne ujin e pishines e vret virusin, por kjo nuk do te thote qe nuk do ta merrnit virusin ne dhomat e zhveshjes apo ne dorezat e dyerve te ambjenteve pishines

7- A duhet të mbaj një maskë për të pakësuar mundësinë e marrjes apo përhapjes së virusit?

Mgjse mjeket dhe kirurget perdorin shpesh maska edhe para kesaj pandemie, dhe sot me shume se kurre jane te detyruar te perdorin maska te nje cilesie te larte, ka pak prova qe perdorimi i maskave prej publikut te beje ndonje ndryshim, per mire apo per keq
Ne fakt direktivat e NHS nuk rekomandojne mbajtjen e maskave nga publiku i zakonshem jashte spitaleve dhe klinikave. Ekspertet thone qe higjiena e mire sic eshte larja e rregullt e duarve dhe vecanerisht para se te prekni fytyren eshte mjaft me efektive se maskat.

Top Channel