Koronavirusi/ Rama: Rastet e të prekurve do të rriten… të bëjmë kujdes, nuk duhet të kthehemi në vrasës

10/03/2020 17:04

Kryeminsitri Rama në mbledhjen e qeverisë këtë pasdite për masat kundër përhapjes së koroanvirusit është shprehur se rastet e të infektuarve pritet që të rriten.

Ai ka bërë thirrje të gjithë qytetarëve që të respektojnë rregullta higjienike kundër këtij virusi në mënyrë që të mos kthehemi në vrasës për të tjerët.

“Është e vërtetë që prek më të moshuarit ata që janë më të sëmurët por ne nuk mund të bëjmë asnjë shaka. Frikë fare, por kujdes po, maksimum . Statistikat edhe të Italisë në raport me popullsinë janë numra të vegjël, pra shumica as nuk e  marrin vesh fare që e kanë, por mund ta transmetojë të tjerët. Kur se ke nuk do marrësh në telefon 127 ama e transmeton tek të tjerët. Dhe më pas disa nga ata futen tek personat që përfundojnë në spital.” tha Rama.

Rama është shprehur se gjatë kurbës rritëse të rasteve të prekura, do të rriten edhe kufizimet edhe fuqia goditëse ndaj virusit.

“Nëse kanë shqetësime, nëse kanë nga këto akuzat për të bërë ju lutem mblidhini të gjitha ruajini dhe plasini kur armiku të ketë ikur. Për sa kohë armiku nuk ka iku çfarë kontributi dhe ndihme është kjo?! Kujt i shërben kjo? Përveçse armikut. Të mbarojë kjo ka kohë për të gjitha, edhe për akuza edhe për përgjigjet. Të gjitha siç i meritojnë secila pale, por duke mos u kthyer këtu në këtë pikë dua ta ritheksoj domosdoshmërinë e madhe që të mirëkuptohemi të gjithë. Gjerat sipas skenarit do të shkojnë në një kurbë pritëse dhe ne presim, sipas alitgoritmave të vendosura nga OBSH. Gjatë kurbës rritëse do të rriten edhe kufizimet edhe fuqia goditëse për ata që nuk kuptojnë. Ti nuk ke të drejtë të vrasësh të tjerët.” tha Rama.

“Janë testuar deri më tani 114 raste të dyshuara prej vetëm 10 janë pozitive ashtu siç jeni në dijeni bëhen fjale për dy të sëmurët e parë dhe gjashtë kontaktet e tjerë janë persona të ngushte apo të dytë. Si dhe dy raste që nuk kanë lidhje me të parin. Ato janë në ndjekeje dhe kane edhe 18 teste të tjera. Është bërë një punë kapilare nga Urgjenca kombëtare e shoqëruar  çdo person duhet të telefonojnë në numrin 127 nëse kanë pasur kontakte me vendet e prekura apo kane pasur kontakte me personat që kanë qenë në këto zona. Dua që të nënvizoj të vetmin numër unik që kemi vendosur në dispozicion, vetëm ditën e djeshme kanë telefonuar rreth 1000 qytetar. Jo të gjithë kanë patur shenja por edhe janë informuar.” tha Rama.

Top Channel