Dr. Yehudit Abrams krijoi pajisjen që mund të shpëtojë miliona gra

Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm i diagnostikuar në femra dhe përfaqëson rreth 12 për qind të të gjitha rasteve të reja të kancerit në mbarë botën, sipas Fondacionit për Kërkimin e Kancerit të Gjirit.

Në një raport të këtij viti nga Fondi Botëror për Kërkimin e Kancerit, deri tani ka pasur dy milionë raste të kancerit të gjirit në mbarë botën.
Zbulimi i hershëm i kancerit të gjirit rrit shumë gjasat për trajtim të suksesshëm dhe ofron shtënë më të mirë për shërim dhe mbijetesë, sipas autoriteteve mjekësore.

Ekzaminimet e rregullta janë një komponent i rëndësishëm i diagnozës së hershme, por mjetet e shqyrtimit siç janë mammogramet – rrezet X të gjirit – mund të jenë të dhimbshme, mund të sjellin rezultate negative të rreme ose të rreme, mund të mos marrin tumore të vogla në indet e dendura të gjirit dhe rekomandohet vetëm një vit ose dyvjeçar për gratë mbi 40 vjeç.

Mamografitë, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, nuk zbulojnë rreth një në pesë raste kancer të gjirit dhe metoda të tjera mund të jenë tepër invazive, të rrezikshme ose të shtrenjta, shkruan portali izraelit NoCamels.

Dr. Yehudit Abrams


Dr. Yehudit Abrams, një ish-shkencëtare në NASA që tani jeton në Jeruzalem, doli me një ide për një pajisje të re revolucionare që do t’u lejojë grave të testojnë për tumoret dhe ndryshimet e tjera në gjoksin e tyre në komoditetin e shtëpive të tyre.

Pajisja që mund të mbahet në dorë, e quajtur MonitHer, mund të sjellë shpresë të re për shfaqjen jo-invazive të kancerit dhe merr supozimet dhe pasiguritë nga vetë-ekzaminimet manuale që kontrollojnë anomalitë dhe ndryshimet në gji. Mund t’i vendosë gratë dhe burrat në një rrugë drejt shfaqjeve të rregullta dhe të sigurta.

Abrams thekson se mamografia është ende “gjëja më e mirë që kemi” për zbulimin e kancerit të gjirit dhe thotë se testi ka shpëtuar mijëra jetë, por ka probleme të rëndësishme që iniciativa e saj shpreson të adresojë. Mammogramet nuk kanë zbuluar disa kancer invazive në fillim të mjaftueshme, thotë ajo, duke cituar rreth 260.000 raste të tilla vetëm në SHBA.

Teknologjia bazohet në sonografi mjekësore, ose ultratinguj, e cila është gjetur të jetë më e mirë në zbulimin e kancerit tek gratë më të reja nën moshën 40 vjeç dhe ato me indet e dendura të gjirit.

Abrams, e lindur në Idaho (SHBA), u konvertua në Judaizëm në moshën 18 vjeç dhe u zhvendos në Izrael.

Me pothuajse një dekadë eksperience në kërkimet me ultratinguj, një sfond inxhinierik dhe një perspektivë ndërkombëtare mbi mjekësinë, Abrams u bashkua me MassChallenge, përshpejtuesin më të madh të fillimit në botë, dhe më pas aplikoi për çmimin WeWork Creator Awards në fund të vitit të kaluar.

Dr. Yehudit Abrams, duke marre çmimin


Në qershor, Abrams fitoi 10 finalistë të tjerë për të marrë çmimin e madh prej 360,000 dollarësh në çmimet në Jeruzalem për idenë e saj inovative për pajisjen. MonitHer do të ketë të drejtën të paraqetiey në finale globale për shansin për të fituar më shumë fonde në janar 2019.

Top Channel