Helmimi nga alkooli zakonisht mendohet kur fillojnë simptomat ose pasojat, dhe gjëja më e rëndësishme është të mos futeni në atë situatë.

Njerëzit dehen më shpesh gjatë festimeve, Vitit të Ri, por edhe në disa situata të tjera, veçanërisht kur ngrënë shumë pak dhe pinë shumë në një mot ekstrem, si i ftohti ose nxehtësia.

Ne mund të shohim që një person është dehur nga alkooli nga shenjat e mëposhtme: konfuzion, të vjella, dridhje, sjellje të pakontrollueshme, frymëmarrje të ngadaltë ose të parregullt, lëkurë blu ose fytyrë shumë e zbehtë, temperaturë e ulët e trupit (hipotermi), përgjumje ose ligështim.

Kur duhet vizituar mjekun?

Nuk është e nevojshme që personi të ketë të gjitha shenjat ose simptomat e mësipërme para se të kërkoni ndihmë mjekësore. Një person i helmuar nga alkooli që është pa vetëdije ose nuk është në gjendje të zgjohet është në rrezik të lartë dhe duhet t’i jepet ndihma e parë dhe një mjek menjëherë.

Helmimi nga alkooli – një urgjencë

Nëse dyshoni se keni helmim nga alkooli, duhet të bëni urgjentisht sa vijon:

-Thirrni një ambulancë ose një mjek afër. Asnjëherë mos supozoni se një person i helmuar nga alkooli do të shërohet dhe do të kthjellet pas gjumit.

-Jini të gatshëm të ofroni informacion. Dikush duhet të sigurojë informacione në spital ose mjekët se çfarë ka pirë personi, kur dhe sa dhe nëse kanë ngrënë diçka.

-Mos i lini vetëm njerëzit pa ndjenja. Helmimi nga alkooli ndikon në reflekse në mënyrë që personi mund edhe të ngulfatet.

-Ndihmoni personin që të vjellë. Mundohuni ta mbani ulur ose në këmbë derisa të vjellë. Nëse personi duhet të shtrihet, duhet të vendosë kokën mënjanë.

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë

Mund të jetë e vështirë të vendosni nëse dikush është i dehur sa duhet për të justifikuar një ndërhyrje mjekësore. Nëse keni nevojë pa nevojë për ndihmë, ka më pak pasoja sesa nëse personi nuk merr ndihmën e duhur me kohë.

Shkaqet e helmimit nga alkooli

Alkooli etilik gjendet në pije alkoolike, ekstrakte gatimi, në disa ilaçe dhe në produkte të caktuara shtëpiake. Helmimi nga alkooli etilik zakonisht rezulton nga pirja e shumë alkool në një periudhë të shkurtër kohe.

Shkaku kryesor i helmimit nga alkooli është një model i dehjes kur një burrë pi shpejt pesë ose më shumë pije alkoolike ose një femër dehet kur pi të paktën katër pije brenda dy orësh.

Sa alkool është shumë?

Për dallim nga ushqimi, i cili mund të gatuhet me orë të tëra, alkooli thithet shpejt – shumë përpara ushqyesve të tjerë. Alkooli zgjat shumë më tepër sesa ushqimi për t’u liruar nga trupi. Shumica e alkoolit përpunohen në mëlçi.

Sa më shumë të pini, veçanërisht në një afat të shkurtër, aq më i madh është rreziku i helmimit.

Koktej dhe mikse të ndryshme mund të përmbajnë si lëng dhe ujë, por edhe më shumë se një pjesë të alkoolit dhe kanë një efekt edhe më të gjatë në metabolizëm.

Faktorët e rrezikut për dehje

Një numër faktorësh mund të rrisin rrezikun e helmimit nga alkooli:

-Rritje të ulët ose peshë e ulët e trupit

-Shëndeti i dobët i përgjithshëm (sëmundja aktuale ose kronike)

-Nëse ju keni ngrënë kohët e fundit apo jo

-A keni kombinuar alkoolin me ilaçe të tjera

-Përqindja e alkoolit në pijen tuaj (një pije e ulët mund të përmbajë 4 por edhe 14 për qind alkool)

-Intoksikimi shumëditor (rrit rrezikun)

-Zakonet e pirjes (zvogëloni rrezikun)

-Çdo person ka një nivel të ndryshëm individual të tolerancës ndaj alkoolit

Komplikime të rënda mund të ndodhin nga dehja nga alkooli:

Ngulfatje

Alkooli mund të çojë në të vjella (madje edhe të shkaktuara nga e qeshura) dhe ngulfatje në gjumë ose pavetëdije.

Ndalimi i frymëmarrjes

Kthimi i rastësishëm i përmbajtjes së të vjellave gjithashtu mund të çojë në ndalje fatale të frymëmarrjes.
Dehidrim i rëndë

Të vjellat mund të çojnë në dehidrim të rëndë, presion të ulët të rrezikshëm dhe një puls të përshpejtuar.

Zbehje dhe koma

Niveli juaj i sheqerit në gjak mund të bjerë shumë i ulët për shkak të alkoolit dhe të shkaktojë ligështim ose gjendje kome.

Hipotermi

Temperatura e trupit tuaj mund të bjerë aq e ulët sa që shkakton arrest kardiak.

Rrahjet e parregullta të zemrës

Helmimi nga alkooli mund të bëjë që zemra të rrihet në mënyrë të parregullt ose madje të ndalet.

Dëmtimi i trurit

Pijet e rënda mund të çojnë në dëmtim të pakthyeshëm të trurit.

Vdekje

Ndonjë nga ndërlikimet më të rënda të përmendura më lart mund të çojë në vdekje

Top Channel