Tubat për humbje peshe të shitura në internet nuk blihen vetëm nga njerëzit që vuajnë nga bulimia, por ka më shumë vajza të reja që duan të humbin peshë me çdo kusht në këtë mënyrë potencialisht të rrezikshme.

Ndihma për humbjen e peshës në formë tubi në të vërtetë kishte për qëllim të nxiste të vjellat dhe ra në sy të mjekëve kur u shfaq një vajzë që gëlltiti aksidentalisht tubin.

Fillimisht, gruaja e re kineze pretendoi se kishte gëlltitur një bar lëng. Mjekët ishin dyshues për këtë histori pasi objekti ishte shumë i thellë, kështu që ata e dërguan për një radiografi të traktit gastrointestinal, transmeton KosovaPress.

Një tub 30 cm i gjatë, pesë cm i gjerë, shumë më i madh se një pip lëngu, u gjet i mbërthyer në ezofag. Skaneri tregoi tubin që shtrihet nga laringu në stomak me murin të shtypur kundër tij.

Përballë situatës faktike, vajza më në fund pranoi të blinte një tub të vjella në internet për të ndihmuar në humbjen e peshës.

Pas konsumimit të ushqimit, ajo rregullisht do të vinte tubin në ezofagun e saj për të nxitur të vjella, derisa një ditë e gëlltiti atë.

Tubi u hoq me laparaskopi, dhe nga gastroskopia e mëvonshme, mjekët vunë në dukje ulcerat në muret e stomakut dhe të ezofagut.

Zhang Hanyu, zëvendësdrejtor i Shërbimeve të Urgjencës, tha që tubat për të vjella janë gjithnjë e më të njohura te gratë e reja kineze që kërkojnë mënyra ekstreme për të humbur peshë dhe paralajmëroi se përdorimi i tyre përfshin shumë rreziqe – nga një numër problemesh me traktin e sipërm të tretjes dhe faringut, dëmtimin e mukozave dhe deri te problemet neurologjike si kërcitja e pavullnetshme e duarve dhe këmbëve.

Ai shtoi se kjo ishte hera e parë që ishte regjistruar një rast në të cilin një person gëlltiste një tub jo aq të vogël, transmeton KosovaPress.

Bulimia është një çrregullim psikologjik i të ngrënit. Manifestohet me marrjen e sasive të mëdha të ushqimeve (më të mëdha se sa mund të marrin personat e tjerë në situate të ngjashme) dhe nxjerrjen e menjëhershme të këtyre ushqimeve përmes metodave të ndryshme.

Si metoda mund të përmendim provokimin e të vjellave, apo laksativët të cilët shkaktojnë diarre.

Zakonisht personat bulimikë kanë një dëshirë të shtuar për të ngrënë, kryesisht ushqime me vlera të larta kalorike, siç janë ëmbëlsirat (për dallim nga anoreksia ku pacientët nuk e pëlqejnë ushqimin). Mund të marrin deri 2000 kalori gjatë një ngrënie.

Të ngrënit nuk është një përgjigje ndaj urisë, por personat me bulimi nervore mendojnë për ushqimin në mënyrë të vazhdueshme dhe janë persona të cilët nuk mund të kontrollojnë impulse dhe dëshirat e tyre për të ngrënë.

Më pas ndihen me faj dhe të frikësuar nga mbipesha dhe stimulojnë të vjellat apo diarrenë. Këta persona zakonisht ndërtojnë një skemë të gabuar në mendjen e tyre për një trup të deformur dhe kjo i bën të ndjehen në faj dhe të pakënaqur.

Bulimia prek kryesisht moshat e reja, por nuk mund të përjashtojmë edhe personat e rritur, pasi është një çrregullim ku ndikon shumë faktori social, mjetet e komunikimit dhe profesioni i personit, për shembull personat publikë (një aktor, model, këngëtar etj) mund të jenë personat më të predispozuar për t’u prekur nga një çrregullim i tillë. Prek më tepër femrat se meshkujt, dhe shpesh herë është e shoqëruar edhe me simptoma të ndonjë çrregullimi psikiatrik, si depresioni dhe çrregullimet e ankthit, përdorimi i drogave apo alkoolit.

Shkaqet apo faktorët që e çojnë një person drejt bulimisë nuk janë fort të mirëpërcaktuar, por është një çrregullim që ka lidhje të drejtpërdrejtë me temperamentin individual.

Faktori gjenetik luan një rol të rëndësishëm gjithashtu. Studimet e kryera mes çifteve të binjakëve kanë vënë re se ky fenomen ndodh më shpesh tek binjakët monozigotë se tek ato bizigotë.

Personat bulimikë janë të vetëdijshëm për atë që bëjnë. E kuptojnë që bëjnë një veprim që nga të tjerët është i gjykueshëm. Ata mund të hanë çdo dy orë dhe vazhdimisht provokojnë nxjerrjen e ushqimit. Ata ndiejnë nevojën për ta maskuar këtë veprim, ndaj e bëjnë fshehurazi vazhdimisht.

Nëse një person është afër personit bulimik, ky i fundit mundet që mos të marrë ushqimin, pra mund ta kontrollojë marrjen e ushqimit.

Top Channel