Pas deklaratës së grupit parlamentar gjerman CDU/CSU mbi vendimin ndaj refuzimit të çeljes së negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut ka reaguar kreu i Grupit Parlamentar të PS-së Taulant Balla.

Ishte ky i fundit ai që publikoi qëndrimin në fjalë duke i treguar mirënjohje CDU/CSU-së për vëmendjen e veçantë ndaj Ballkanit Perëndimor.

“Mirënjohës @cducsubt për vëmendjen e veçantë ndaj Ballkanit Perëndimor. Jam plotësisht dakord me @JoWadephul & #ChristianSchmidt se Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut duhet të vazhdojnë rrugën e reformave drejt Bashkimit Evropian. Vendimi i Bundestag-ut është busulla drejt axhendës së reformës”, shkroi Balla.

Në deklaratën e grupit parlamentar gjerman shkruhej:

“Rruga për në BE mbetet e hapur për Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore. Të dy vendet duhet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reformat. Këshilli Evropian vendosi të Premten të mos hapte i negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Nënkryetari i grupit parlamentar të CDU /CSU Johann Wadephul dhe relatori përgjegjës Christian Schmidt shpjegojnë:

Wadephul: “Unë u bëj thirrje të dy vendeve ta shohin votën negative të Këshillit Evropian, si një nxitje për të vazhduar të gjitha përpjekjet e reformës. Bundestag është në ndjekje të agjendës së reformës për vendimin e saj. Gjermania qëndron për një perspektivë evropiane të Ballkanit Perëndimor “.

Schmidt: “Vendimi negativ i Këshillit Evropian duhet të rishikohet menjëherë. Lidhja e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian nuk duhet të bllokohet. Ne mbajmë bindjen se për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, ka një vend në Bashkimin Evropian nëse ato i plotësojnë kriteret. Kjo përfundimisht përfshin fillimin e procesit të regjistrimit. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë të drejtë të shohin veten dhe arritjet e tyre – deri në një ndryshim në emrin e shtetit ose një reformë gjithëpërfshirëse të gjyqësorit – dhe të punojnë së bashku në deficitet e mbetura. Vendimi i kushtëzuar i Bundestagut të Shtatorit, i cili përcakton kushte të qarta për hapjen e negociatave të pranimit, duhet të tregojë gjithashtu rrugën e miratimit për shqetësimet franceze, holandeze dhe daneze. Nëse BE nuk kujdeset për Ballkanin Perëndimor, fuqitë e tjera do ta bëjnë atë sferën e tyre të ndikimit. Askush nuk e dëshiron atë “.

Top Channel