Drejtuesit e BE letër shteteve anëtare: Hapni negociatat, Tirana dhe Shkupi kanë bërë çfarë u kemi kërkuar

03/10/2019 18:16
Ursula von der Leyen dhe Donald Tusk

Drejtuesit e institucioneve të Bashkimit Evropian u janë drejtuar me anë të një letre shteteve anëtare për të hapur negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Në letrën e firmosur nga Donald Tusk (president i Këshillit Evropian), David Sassoli (president i Parlamentit Evropian), Jean-Claude Juncker (president në detyrë i Komisionit Evropian) dhe Ursula von der Leyen (presidente në pritje e Komisionit Evropian) theksohet se Tirana dhe Shkupi kanë bërë çfarë u është kërkuar për hapjen e negociatave.

Drejtuesit në Bruksel thonë se Bashkimi Evropian ndodhet përpara një zgjedhjeje strategjike dhe vendimi për negociatat me dy shtetet ballkanike është një test për unionin në aftësinë për t’i qëndruar premtimeve dhe për të parë drejt së ardhmes.

Letra e plotë

Të dashur kolegë,

Qershorin e kaluar u pajtuam të arrinim një vendim të qartë dhe thelbësor për hapjen e negociatave të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë jo më vonë se tetori 2019.

Bashkimi Evropian qëndron para një zgjedhjeje strategjike. Nëse BE vendos tani për të filluar bisedimet e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë është një provë e aftësisë së Bashkimit për të përmbushur premtimet e saj dhe për të parë në të ardhmen.

Bota jonë po pëson ndryshime të shpejta. Nëse BE do të ruajë rolin e saj ndërkombëtar dhe të mbrojë interesat e saj, ndërmarrja e një hapi drejt integrimit të atyre vendeve evropiane që kanë shprehur interes dhe kanë përmbushur kërkesat për fillimin e procesit të pranimit do të ndihmojë në arritjen e kësaj.

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria bënë atë që u kërkuam të bënin. Arritja e kësaj kërkonte një përpjekje të konsiderueshme nga qytetarët e tyre, për të cilët perspektiva evropiane ka qenë një burim i shkëlqyeshëm i motivimit dhe vendosmërisë.

Nuk ka asnjë garanci për sukses. Do të ketë shumë punë të vështirë për reformat gjatë rrugës. Anëtarësimi nuk do të ndodhë brenda natës. Dhe të dy vendet janë të vetëdijshme për këtë. Paralelisht, bashkëpunimi i BE-së do të duhet të thellohet për të ecur së bashku me zgjerimin, në interesin e ndërsjellë të qytetarëve të vendeve evropiane dhe ato kandidate.

Ne besojmë se tani është koha për të hapur bisedimet e pranimit me të dy vendet.

Top Channel