SHBA, Palmer: Opozita të hyjë në zgjedhje. Qeveria, legjitime! Shqipëria, objektiv i vështirë për Rusinë

09/04/2019 18:51

Shtetet e Bashkuara i kërkojnë opozitës shqiptare të hyjë në zgjedhjet lokale. Mattheë Palmer e cilësoi të vjetëruar bojkotin dhe lënien e mandateve. Zyrtari i lartë amerikan tha këtë të martë në Tiranë se, nuk ishte këtu për të negociuar krizën politike, ndërsa qeverinë shqiptare e cilësoi legjitime dhe që do të çojë para reformat.

Zoti Palmer foli edhe për ndikimin rus, duke thënë se Shqipëria është një objektiv i vështirë për Moskën.

Përfaqësues të medieve: Zyrtarët e lartë të SHBA kanë deklaruar në shumë raste se ndikimi i Rusisë në Ballkanin Perëndimor ka sjellë destabilitet në rajon. A i shihni ngjarjet më të fundit në rajon, sidomos në Shqipëri, ndikuar nga ky ndikim?

ZV.NS Palmer: Mendoj se është me rëndësi ta vendosni këtë në një kontekst më të gjerë rajonal, se çfarë dëshirojnë të shohin SHBA në Ballkanin Perëndimor dhe çfarë dëshiron të shohë Rusinë. SHBA duan të shohin një rajon të bazuar në transparencë, sundimin e ligjit, bashkëpunimin midis vendeve për një evropian pesperktivë. Rusët preferojnë një rajon që është i organizuar mbi bazën e mosbesimit, çrregullimeve, fërkimit, kaosit, dhe kjo është një mjedis të cilin Moska beson se mund ta kapitalizojë nga perspektiva strategjike. Pra, synimet e SHBA dhe synimet e Kremlinit janë në themel në kundërvënie mes gomave. Lajmi i mirë këtu është që vizioni ynë për rajonin është në përputhje me vizionin që vendet e rajonit kanë përqafuar për veten dhe gomën. Ne duam një ardhmëri për vendet e Ballkanit Perëndimor që është e njëjtë me atë që dëshirojnë vendet e rajonit dhe që ato aspiron për popullin dhe gomën. ambiciet ruse janë më egoiste dhe përqendrohen në krijimin e një mjedisi që Moska mendon se mund ta kapitalizojë; mendoj se kjo është e vërtetë për Shqipërinë ashtu siç është tjetër në Ballkanin Perëndimor, edhe nëse Shqipëria është një target më e vështirë për Rusët sesa vendet që janë ndoshta pak më të hapura ndaj këtij influenca malinje.

Përfaqësues të medieve: Dokumentet e fundit të botuara në Departamentin e Drejtësisë kanë zbuluar se një kompani lobimi ka lobuar për PD për Znj. Kavalec. Sa e ndikoi ky lobim mosmiratimin e znj.Kavalec dhe a do të kemi së shpejti emrin e ri të ambasadorit në Shqipëri?

ZV.NS Palmer: Së pari, më lejoni të vërej se Senati nuk ka miratuar Kathy Kavalec si të emëruar për ambasador në Shqipëri, nuk ndërmerr asnjë veprim për emërimin. Pra, Znj. Kavalec nuk është riemëruar, por për emërimin e saj nuk është ndërmarrë ndonjë veprim, nuk ka marrë mosmiratim, nuk ka vendim negativ. Për sa i përket rolit të lobistëve, është pjesë normale e procesit demokratik, politik. Lobistët bëjnë shumë gjëra në sistem në Uashington gjithë kohën, dhe përgjithësisht japin kontribut pozitiv në procesin politik dhe në debat. Për sa i përket specifikave të asaj që thoni, për akuzat specifike, ka hetime në vijim dhe do të ishte e pavend për mua të komentoja për gjëra specifike. Por fakti është që lobimi në vetvete nuk është i dyshimtë, keqak apo negativ, sepse lobimi kryhet gjithë kohës mbi një gamë të gjerë çështjesh.

Përfaqësues të medieve: Po emri i ambasadorit të ri? A do ta kemi së shpejti?

ZV.NS Palmer: Sigurisht që shpresojmë të jemi në gjendje të veprojmë sa më shpejt për këtë.

Përfaqësues të medieve: SHBA ka shprehur miratimin për marrëveshjen mes Kosovës dhe Serbisë. Perceptimi i Shqiptarëve në Shqipëri dhe Kosovë është se SHBA mbështet një marrëveshje që parashikon modifikim kufijsh ose shkëmbim territoresh. Ndërkohë Gjermania e kundërshton këtë dhe Kosova është midis SHBA-së dhe Gjermanisë. Presidenti Thaçi ka mbështetjen e amerikanëve dhe KM Haradinaj të gjermanisë dhe ka vendosur sanksione mbi mallrat serbe. Cili është mendimi juaj për këtë perceptim të publikut shqiptar?

ZV.NS Palmer: E vërteta është që si SHBA dhe Gjermania e mbështesin Kosovën. SHBA nuk mbështet një rezultat të caktuar të procesit të negociatave; ajo që mbështesim është një marrëveshje ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës që siguron normalizimin e plotë të marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Besojmë se elementi qendror i kësaj duhet të jetë njohja e ndërsjellë, pra që Serbia e vlerëson Kosovën si vend sovran dhe i pavarur dhe Kosova e njeh Serbinë në të njëjtën mënyrë. Dhe mbi bazën e kësaj, të dy vendet e pavarura punojnë për të zgjidhur mosmarrëveshjet. Çdo marrëveshje për normalizim të marrëdhënieve është shumëdimensionale; do të ketë një element politik, një element sigurie, një element ekonomik dhe tregtar, do të ketë edhe një element kulturor që do të marrë parasysh statusin e pronave të Orthodhokse të Kishës në Kosovë. Çështja e kufijve mund të jetë pjesë e kësaj, por nuk është element kryesor i marrëveshjes sado që ta imagjinojmë këtë. Ajo që është e rëndësishme për SHBA është që çdo marrëveshje të ketë vendas pronësi, të jetë diçka që të dy palët ndjejnë se mund ta mbështesin, të dy palët ndjejnë se mund ta shesin, të dy palët besojnë se mbron interesat e tyre thelbësore, dhe ajo që kemi bërë ne është që i kemi nxitur palët të ulen në tryezë dhe të negociojnë marrëveshjen më të mirë që munden. Për aq sa SHBA është gati të mbështesë atë marrëveshje, ne duam të na e sjellin, të na tregoni, të shohim se çfarë është. Nëse kemi shqetësime për të, do t’i artikulojmë ato shqetësime dhe do të shohim nëse mund të gjejmë mënyra për të kapërcyer, por nuk po mbështesin ndonjë rezultat të caktuar ose ndonjë pjesë të caktuar përbërëse të asaj që, me përcaktim, do të ishte një diskutim i gjithanshëm, një marrëveshje e gjithanshme. E mbështesim këtë proces, mbështesim EEAS dhe BE në drejtimin e këtij procesi; nuk jemi palë në negociata por jemi palë në kuptimin që kemi interes në rezultatin e gomave pozitiv. Duam një zgjidhje që hap një rrugë evropiane, një ardhmëri evropiane për Serbinë dhe për Kosovën, dhe jemi të përkushtuar që në partneritet me autoritetet në Kosovë dhe me qeverinë në Serbi ta çojmë përpara atë synim. nuk jemi palë në negociata por jemi palë në kuptimin që kemi interes në rezultatin e gomave pozitiv. Duam një zgjidhje që hap një rrugë evropiane, një ardhmëri evropiane për Serbinë dhe për Kosovën, dhe jemi të përkushtuar që në partneritet me autoritetet në Kosovë dhe me qeverinë në Serbi ta çojmë përpara atë synim. nuk jemi palë në negociata por jemi palë në kuptimin që kemi interes në rezultatin e gomave pozitiv. Duam një zgjidhje që hap një rrugë evropiane, një ardhmëri evropiane për Serbinë dhe për Kosovën, dhe jemi të përkushtuar që në partneritet me autoritetet në Kosovë dhe me qeverinë në Serbi ta çojmë përpara atë synim.

Përfaqësues të medieve: Dy vjet më parë, u desh ndërhyrja e ZV / NS Hoyt Brian Yee për të gjetur një zgjidhje politike midis shumicës dhe opozitës që opozita të hyjë në zgjedhjet e përgjithshme. Z. Yee iu kërkoi partive të punonin për një platformë të propozuar nga BE. Dy vjet më vonë, kemi pothuajse të njëjtin situatë, madje më të rëndë, me opozitën jashtë parlamentit, që ka shkrirë mandatet dhe deklaron se nuk do të hyjë në zgjedhjet e 30 qershorit me këtë qeveri. A keni një platformë për t’u propozuar palëve dhe cili është një këshillë juaj kryesore për ta për të gjetur një zgjidhje?

ZV.NS Palmer: Unë nuk jam këtu për të negociuar një zgjidhje, nuk jam këtu për të mbështetur një zgjidhje të caktuar. Unë do të nxisja të gjitha partitë politike të marrin pjesë në zgjedhjet lokale, mendoj se pjesëmarrja juaj në procesin demokratik është thelbësor, është diçka për të cilën partitë politike i detyrojnë mbështetësit e tyre, i detyrojnë votuesit të gomave, që të hyjnë në arenën politike, që të garojnë fort, të fitojnë zgjedhjet dhe të përdorin fitoren si një mjet për të përmbushur premtimet dhe vizionin e gomave për të ardhmen. Prandaj, mendoj se mjetet si bojkotimi i zgjedhjeve apo djegia e mandateve janë thelbësisht në kundërshtim me praktikat demokratike. Prandaj duhet të nxis partitë e opozitës që të kërkojnë mënyra për t’u riangazhuar në procesin politik, dhe mendoj se zgjedhjet lokale të qershorit janë mundësia më e mirë për ta bërë këtë sa më parë. Nëse ka një mundësi për dialog me qeverinë mbi zgjedhësit e reformave, mendoj se ata duhet ta ndjekin këtë mundësi. Reformat zgjedhore janë të rëndësishme në Shqipëri jo si një mjet për të tejkaluar aktuale apo ngërçin aktual të “krizës” por për shkak se janë të rëndësishme për shqipërinë e demokracisë. OSBE-ja ka përcaktuar një sërë synimesh dhe objektivash për atë reformë të procesit, do të jetë e rëndësishme për aspiratat evropiane të Shqipërisë që zgjedhjet reformuese të përfundohen. Prandaj, sigurisht që ka vend për diskutime, por duke parë drejt qershorit, unë absolutisht do t’i nxisja të gjitha partitë e opozitës që të hyjnë në arenën politike, të garojnë dhe të fitojnë zgjedhjet. mendoj se ata duhet ta ndjekin këtë mundësi. Reformat zgjedhore janë të rëndësishme në Shqipëri jo si një mjet për të tejkaluar aktuale apo ngërçin aktual të “krizës” por për shkak se janë të rëndësishme për shqipërinë e demokracisë. OSBE-ja ka përcaktuar një sërë synimesh dhe objektivash për atë reformë të procesit, do të jetë e rëndësishme për aspiratat evropiane të Shqipërisë që zgjedhjet reformuese të përfundohen. Prandaj, sigurisht që ka vend për diskutime, por duke parë drejt qershorit, unë absolutisht do t’i nxisja të gjitha partitë e opozitës që të hyjnë në arenën politike, të garojnë dhe të fitojnë zgjedhjet. mendoj se ata duhet ta ndjekin këtë mundësi. Reformat zgjedhore janë të rëndësishme në Shqipëri jo si një mjet për të tejkaluar aktuale apo ngërçin aktual të “krizës” por për shkak se janë të rëndësishme për shqipërinë e demokracisë. OSBE-ja ka përcaktuar një sërë synimesh dhe objektivash për atë reformë të procesit, do të jetë e rëndësishme për aspiratat evropiane të Shqipërisë që zgjedhjet reformuese të përfundohen. Prandaj, sigurisht që ka vend për diskutime, por duke parë drejt qershorit, unë absolutisht do t’i nxisja të gjitha partitë e opozitës që të hyjnë në arenën politike, të garojnë dhe të fitojnë zgjedhjet. OSBE-ja ka përcaktuar një sërë synimesh dhe objektivash për atë reformë të procesit, do të jetë e rëndësishme për aspiratat evropiane të Shqipërisë që zgjedhjet reformuese të përfundohen. Prandaj, sigurisht që ka vend për diskutime, por duke parë drejt qershorit, unë absolutisht do t’i nxisja të gjitha partitë e opozitës që të hyjnë në arenën politike, të garojnë dhe të fitojnë zgjedhjet. OSBE-ja ka përcaktuar një sërë synimesh dhe objektivash për atë reformë të procesit, do të jetë e rëndësishme për aspiratat evropiane të Shqipërisë që zgjedhjet reformuese të përfundohen. Prandaj, sigurisht që ka vend për diskutime, por duke parë drejt qershorit, unë absolutisht do t’i nxisja të gjitha partitë e opozitës që të hyjnë në arenën politike, të garojnë dhe të fitojnë zgjedhjet.

Përfaqësues të medieve: Z. Palmer, cili është qëndrimi zyrtar i Shteteve të Bashkuara në lidhje me situatën aktuale në Shqipëri dhe përgjegjësinë e palëve, dhe a duhet qeveria të pranojë kërkesat e opozitës për një tranzicion qeveritar dhe zgjedhje të parakohshme?

ZV.NS Palmer: Qëndrimi ynë zyrtar është se Shqipëria ka një qeveri të zgjedhur sipas rregullave, është një partner i Shteteve të Bashkuara, me të cilat punojmë mirë dhe ngushtë. Për sa i përket pikpamjes sonë mbi zhvillimet politike, i përket klasës politike që të negocioj brenda vetes. Mendoj se do të ishte fatkeqësi për opozitën nëse nuk do të kërkonte mënyra për të rifutur në procesin demokratik, përfshirë, më të afërtin, qershorin. Se si zgjidhet ky proces, si zgjidhen mosmarrëveshjet, kjo është në dorën e partive politike dhe udhëheqësit e partive politike për t’u zgjidhur. Në rrugën e saj përpara, Shqipëria ka mbështetjen dhe miqësinë e vazhdueshme të Shteteve të Bashkuara. Institucionet e qeverisë janë funksionale, janë legjitime, Shqipëria nuk ka problem në marrjen e vendimeve, në miratimin e ligjeve, dhe unë kam besim se ky qeveri do ta çojë vendin drejt një evropiane të ardhmeje, do të jetë në gjendje të vazhdojë të veprojë në luftën kundër organizimit të krimit dhe korrupsionit, në zbatimin e reformës në drejtësi, në kryerjen e vetingut që është e rëndësishme për t’u dhënë shqiptarëve besimin në administrimin e drejtësisë. Ne do të vazhdojmë të bashkëpunojmë me autoritetet përkatëse, përfaqësuesit e votuar, dhe zyrtarët e qeverisë së Shqipërisë për të përmbushur këto qëllime dhe objektiva.

Përfaqësues të medieve: Z. Plamer, Departamenti i Shtetit, në raportin e tij vjetor, shkroi se në Shqipëri ka shqetësime mbi korrupsionin, drogën dhe blerjen e votës. Këto janë problemi i njëjtë që opozita i ka kthyer në kauzën e saj. Çfarë duhet të bëjë qeveria që të bindë opozitën të marrë pjesë në zgjedhjet e qershorit?

ZV.NS Palmer: Nuk e shoh si përgjegjësi të qeverisë që të bindë opozitën të marrë pjesë në zgjedhjet e qershorit. Është përgjegjësia e opozitës që ta bëjë këtë dhe të punojë për atë zgjedhje të reformës që sipas saj më shumë intereson Shqipërinë dhe popullin shqiptar, ta bëjë atë publike si një parti politike, të tregojë se çfarë kanë qëllime. Nëse ju më votoni mua, partinë time dhe përfaqësuesit tanë, kjo është ajo që ne ju premtojmë juve, popullit shqiptar, që do të sjellim për ju kur të jemi në pushtet. Ky është përgjegjësia thelbësore e çdo partie të opozitës, që të bindë publikun të mbështesë programin e saj, të mbështesë përfaqësuesit e saj, të mbështesë vëzhgimin e tyre dhe më pas të fitojë të drejtën për ta ushtruar këtë vizion në pozitë pushteti kur fitojnë zgjedhjet që janë të lira dhe demokratike. Ky është qëllimi, nuk është përgjegjësia e partive në pushtet që të bindin popozitën për të marrë pjesë në procesin demokratik. Është përgjegjësia e të gjitha partive, përfshirë ato që nuk janë në pushtet, që të garojnë në arenën politike, të garojnë në një proces që është i lirë dhe i drejtë, të fitojnë pushtetin dhe më pas ta ushtrojnë atë në përputhje me vizionin dhe principet e gomave demokratike.

Përfaqësues të medieve: Z. Palmer, në 2017, një kompani në det të hapur pagoi 150,000 dollarë për një firmë lobimi në Uashigton. Dhe përfituesi i këtij lobimi ishte Partia Demokratike e Shqipërisë, e një kompanie në det të hapur. Sa shqetësuese është ky zhvillim për Departamentin e Shtetit?

ZV.NS Palmer: Siç e thashë edhe më parë, lobimi është një aktivitet ligjor por i cili ka rregulla. Prandaj, çfarë është e rëndësishme për ne si qeveri, çka është e rëndësishme për Departamentin e Shtetit në përfaqësimin e interesave amerikanë, është zbatimi i rregullave. Ka rregulla për transparencën, rregulla deklarimi sipas të cilave, nëse përfaqësoni një interes të përcaktuar, duhet të deklarosh që në fillim. Prandaj, ç’ka është e rëndësishme, përsëri, nuk është ekzistenca e akteve lobuese, pasi kjo është një pjesë normale e procesit demokratik, sidomos në mënyrën se si funksionon dhe operon sistemi amerikan, por ajo që është shumë e rëndësishme është që ato të të jenë transparente, llogaridhënëse, dhe se ata që janë të përfshirë të jenë të hapur dhe të qartë për interesat që përfaqësojnë.

Top Channel