Seancat sekrete të Arabisë Saudite për 11 të dyshuar të akuzuar për vrasjen e gazetarit Jamal Khashoggi shkelin të drejtën ndërkombëtare dhe duhet të jenë të hapura për vëzhguesit e publikut dhe të gjykimit, tha një eksperte e të drejtave të njeriut të OKB-së të enjten.

Agnes Callamard, raportuese speciale e OKB-së mbi ekzekutimet jashtëgjyqësore, e cili po udhëheq një hetim ndërkombëtar mbi vrasjen e Khashoggit në konsullatën saudite në Stamboll tetorin e kaluar, denoncoi atë që ajo e quajti mungesa e transparencës së hetimit dhe procedimeve ligjore.

Ajo u bëri thirrje autoriteteve saudite të zbulojnë emrat e të pandehurve, akuzat dhe fatin e 10 të tjerëve, të arrestuar fillimisht.

“Procedimet e tanishme bien ndesh me ligjin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut, sipas të cilit e drejta për një gjykim të drejtë përfshin të drejtën për një dëgjim publik”, tha Callamard në një deklaratë.

“Qeveria e Arabisë Saudite po bën një gabim të rëndë nëse beson se këto procedura, siç është aktualisht, do të kënaqin bashkësinë ndërkombëtare, qoftë në kuptimin e drejtësisë procedurale, sipas standardeve ndërkombëtare, ose në kuptim të vlefshmërisë së konkluzioneve të tyre”, tha ajo.

Zyra e të Drejtave të Njeriut të OKB-së dhe Shoqata Ndërkombëtare e Avokatëve kanë kërkuar qasje në gjykatë, shtoi ajo.

Prokurori publik saudit akuzoi 11 të dyshuar të paidentifikuar në nëntor, duke përfshirë pesë të cilët mund të përballeshin me dënimin me vdekje, me akuza për urdhërimin dhe kryerjen e krimit.

CIA dhe disa vende perëndimore besojnë se princi i kurorës Mohammed bin Salman, sundimtari de facto i Arabisë Saudite, urdhëroi vrasjen, të cilën zyrtarët sauditë e mohojnë.

Top Channel