Britania ka më shumë gjasa që të dalë pa marrëveshje nga Bashkimi Evropian, thanë diplomatët dhe zyrtarët e bllokut të enjten, pasi parlamenti britanik dështoi të prodhonte një shumicë për çdo opsion të Brexit-it, ndërkohë që Theresa May po përpiqej të merrte miratimin e saj të divorcit.

Blloku do të shtyjë përpara me përgatitjet e paparashikuara javën e ardhshme dhe po përgatitet për një takim të jashtëzakonshëm të Brexit javën e ardhshme, ndoshta më 10 prill.

“Ka një rritje të ndërgjegjësimit se ka më shumë gjasa të ndodhë një dalje pa marrëveshje”, tha një diplomat i lartë i Bashkimit Europian.

Gati tre vjet pasi britanikët vendosën në një referendum për të lënë bllokun, ende nuk është e qartë se si, kur apo edhe nëse divorci do të materializohet.

Të dërguarit e 27 shteteve në Bruksel diskutuan të enjten dy rrugët kryesore që ata tani i shohin: Brexit ose një tjetër, vonesë e gjatë për datën e largimit të Britanisë, thanë burimet.

“Një samit i jashtëzakonshëm i Brexit duket jashtëzakonisht i mundshëm. Ai do të jetë ose për të diskutuar mbi mosmarrëveshjet dhe për të zgjidhur ato, ose për të rënë dakord për një zgjatje tjetër të afatit”, tha një tjetër diplomat i lartë i BE.

Me politikanët britanikë të bllokuar, BE ra dakord javën e shkuar për të vonuar Brexit nga data e 29 marsit. Britania tani do të largohet më 22 maj nëse kryeministrja arrin të miratojë marrëveshjen e saj të tërheqjes, nëpërmjet Dhomës së Komunëve.

Top Channel