Udhëheqësi i vetëshpallur i Venezuelës, Juan Guaido, po punon për rivendosjen e lidhjeve me Izraelin, që Karakasi kishte ndërprerë një dekadë më parë në solidaritet me palestinezët.

Izraeli është midis fuqive të bashkuara, me Shtetet e Bashkuara të Amerikës në krye, që po mbështesin Guaidon, pasi ai u deklarua si udhëheqës i Venezuelës muajin e kaluar në një betejë të pushtetit me presidentin socialist Nicolas Maduro, nën të cilin vendi është zhytur në varfëri.

“Jam shumë i lumtur të njoftoj se procesi i stabilizimit të marrëdhënieve me Izraelin është në kulmin e tij”, tha Guaido për të përditshmen Izrael Hayom në një intervistë.

Një njoftim zyrtar për rivendosjen e lidhjeve dhe hapjen e një ambasade të re venezueliane në Izrael, u tha se çdo hap do të vijë “në kohën e duhur”.
Paraardhësi i Maduro, Hugo Chavez shmangu kontaktet me Izraelin, gjatë luftës së vitit 2008-2009 në Gaza dhe nxiti lidhjet me palestinezët, si dhe me armiqtë izraelitë të Iranit. Udhëheqësit izraelitë thanë se qëndrimi i Karakasit po nxiste një dëmtim të hebrenjve venezuelianë.

“Ky komunitet (hebre) është shumë aktiv dhe i begatë, i cili ka kontribuar shumë në shoqërinë tonë”, tha Guaido në intervistë.

Maduro, i cili mban mbështetjen e Rusisë dhe Kinës, si dhe kontrollin e institucioneve shtetërore duke përfshirë edhe ushtrinë, e quan rritjen e Guaidos si një komplot të orkestruar në SHBA. Guaido thotë se rizgjedhja e Maduro-së vitin e kaluar ishte një për shkak të manipulimit.

Top Channel