Agjencia globale e armëve kimike do të hetojë në lidhje me një sulm të dyshuar me gazit në Aleppo të Sirisë, të shtunën, që thuhet se plagosi rreth 100 vetë, tha kreu i kësaj agjencie të hënën.

Qeveria siriane, e cila akuzoi rebelët, i kërkoi Organizatës për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCË) për të dërguar një mision për gjetjen e fakteve në qytet, tha Fernando Arias, kreu i ri i OPCW.

Arias tha se OPCË kishte kërkuar nga Departamenti i Sigurisë i Kombeve të Bashkuara të thoshte nëse ishte e sigurt të vendoste një ekip në Aleppo, ku forcat qeveritare dy vjet më parë larguan rebelët nga xhepi i fundit i territorit që ata kontrolluan.

Hetuesit për krime lufte të Hagës, të cilët kanë mandat të përhershëm për të shqyrtuar të gjitha shkeljet e të drejtave të njeriut të kryera në Siri, po mbledhin gjithashtu informacione dhe kërkojnë burime për çdo provë, tha një zyrtar i OKB-së në Gjenevë.

“Pasi të kenë diçka konkrete dhe të besueshme, që plotësojnë standardet e tyre të provës, ata do të jenë në gjendje të raportojnë publikisht,” tha ai. Paneli i ka atribuuar 33 sulme kimike të dokumentuara qeverisë që nga viti 2013, ndërsa autorët e gjashtë të tjerëve nuk provuar plotësisht.

Zëdhënësi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tarik Jasareviç tha se OBSH kishte “pranuar raporte të pakonfirmuara të pacientëve që vinin në objektet shëndetësore në Aleppo me simptoma që mund të jenë në përputhje me ekspozimin ndaj agjentëve kimikë”.

Top Channel