Prokurorët e SHBA po përgatiten të ndjekin një çështje penale kundër themeluesit të Wikileaks Julian Assange, duke përshkallëzuar kështu një betejë të gjatë që synon të godasë grupin e tij anti-sekret, edhe pse vetë ai mbetet i fshehur në ambasadën e Ekuadorit në Londër.

Prokurorët kanë marrë një padi kundër Assange, por për shkak se aktakuza është vulosur, natyra e çdo akuze kundër Assange nuk është bërë publike ende.

Akuzat penale në Shtetet e Bashkuara mund të ushtrojnë presion ndaj Britanisë për të ekstraduar Assange, një shtetas australian. Zyrtarët e SHBA kanë pranuar se prokurorët federalë po kryejnë një hetim të gjatë kriminal ndaj Assange dhe Wikileaks.

Wikileaks u bë i njohur gjatë dekadës së fundit për botimin e dokumenteve që nuk ishin publikuar më parë. Në një rast të profilit të lartë, gjatë fushatës presidenciale të vitit 2016, grupi publikoi disa e-maile të demokratëve, që agjencitë e inteligjencës amerikane kishin zbuluar.

Agjencitë e zbulimit thanë se Rusia përdori sulme dhe taktika të tjera për të provokuar zgjedhjet në favor të kandidatit republikan Donald Trump, por vetë Moska e ka mohuar këtë.

“Nocioni se akuzat federale penale mund të sillen bazuar në publikimin e informacionit të vërtetë është një precedent tepër i rrezikshëm për t’u vendosur,” tha Barry Pollack, një avokat amerikan për Assange, në një deklaratë.

Wikileaks tha në një deklaratë të premten se Assange ishte i gatshme të punonte me zyrtarët britanikë për aq kohë sa ai nuk rrezikon të ekstradohet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Assange u strehuan në ambasadën e Ekuadorit në vitin 2012 për të shmangur ekstradimin në Suedi për t’u marrë në pyetje lidhur me akuzat për përdhunim, të cilat ai e ka mohuar.

Top Channel