Reagimi për vrasjen e Khashoggit, Turqia revoltohet me Francën

13/11/2018 00:06

Turqia reagoi me tërbim të hënën pasi Ministri i Jashtëm francez Jean-Yves Le Drian tha se presidenti Tayyip Erdogan ishte duke luajtur një lojë politike mbi ndarjen e informacioneve të inteligjencës për vrasjen e gazetarit saudit Jamal Khashoggi.

Le Drian kishte vënë në pikëpyetje vërejtjet e Erdogan në fundjavë, në të cilën ai tha se Turqia u dha kasetën e lidhur me vrasjen e Khashoggit, Shteteve të Bashkuara, Arabisë Saudite, Gjermanisë, Francës dhe Britanisë.

Le Drian tha se nuk ishte në dijeni se Franca kishte ndonjë kasetë. I pyetur nëse Erdogan ishte duke gënjyer, ai tha: “Ai ka një lojë politike për të luajtur në këto rrethana”.

Kjo shkaktoi një reagim të ashpër nga Ankaraja, e cila këmbënguli që të kishte prova të përbashkëta me Parisin dhe tha se komentet e Le Drian ishin të papranueshme.

“Inteligjenca jonë ndau informacione me ta më 24 tetor, duke përfshirë regjistrimet zanore,” tha Ministri i Jashtëm Mevlut Çavusoglu. “Është shumë e pabazuar që ata të akuzojnë presidentin tonë se po luan lojëra politike”.

“Çfarë qëndron pas vërejtjeve të ministrit të jashtëm francez? Pyes veten nëse po përpiqen të mbulojnë vrasjen, “shtoi ai.

Vërejtjet e tërbuara turke ndaj Francës ishin shprehja më direkte publike ende shqetësuese në Ankara se vendet perëndimore me marrëdhënie të ngushta tregtare me Rijadin, mund të kalojnë lehtë përgjigjen e tyre ndaj vrasjes së Khashoggit.

Duke kërkuar për të sqaruar komentet e Le Drian, një diplomat i lartë francez më vonë tha se ministri kurrë nuk komentoi mbi informacionet e përbashkëta midis vendeve dhe se ai as nuk konfirmonte as mohonte se zyrtarët francezë kanë dëgjuar regjistrimet.

“Ajo që është e rëndësishme për ne është të vërtetojmë të vërtetën e plotë … gjithçka që mund të mendohet për regjistrimet, e gjithë e vërteta nuk mund të bazohet në regjistrimet turke. Ne jemi ende duke pritur për elemente nga sauditët, “tha diplomati.

Top Channel