OKB paralajmëron heqjen e sanksioneve ndaj Eritresë

13/11/2018 04:28

Këshilli i Sigurimit i Organizatës së Kombeve të Bashkuara do të votojë të mërkurën për të hequr një embargo armësh gati dhjetëvjeçare, si dhe sanksionet ndaj Eritresë, si hap që vjen pas afrimit të vendit me Etiopinë dhe shkrirjes së marrëdhënieve me Xhibutin.

Diplomatët, duke folur në kushte anonimiteti, thanë se Këshilli prej 15 anëtarësh përfundoi negociatat të hënën dhe ranë dakord mbi një rezolutë të hartuar nga britanikët për të hequr sanksionet, të cilat u vendosën në 2009-ën pasi ekspertët e OKB-së akuzuan Eritrenë për mbështetjen e grupeve të armatosura në Somali.

Një rezolutë ka nevojë për nëntë vota pro dhe pa veto nga Shtetet e Bashkuara, Kina, Rusia, Britania ose Franca. Diplomatët thanë se votimi i së mërkurës ka të ngjarë të jetë unanim. Projekt-rezoluta, e parë nga Reuters, do të heqë menjëherë embargon e armëve dhe sanksionet e synuara, një ndalim udhëtimi dhe ngrirje të aseteve, të imponuara në Eritrea.

Ai gjithashtu u kërkon Eritreas dhe Xhibutit të punojnë drejt normalizimit të lidhjeve dhe zgjidhjes së mosmarrëveshjes dhjetëvjeçare të kufirit. Ai i kërkon Sekretarit të Përgjithshëm Antonio Guterres të raportojë në këshillin e progresit deri më 15 shkurt dhe pastaj çdo gjashtë muaj.

Top Channel