Bullgaria kërkon zonën Euro, kalojnë në skaner bankat e vendit

13/11/2018 00:42

Banka Qendrore Evropiane (BQE) do të kryejë një vlerësim gjithëpërfshirës të gjashtë bankave bullgare si pjesë e ofertës së vendit ballkanik, për t’u bashkuar me unionin bankar të Bashkimit Evropian, tha të hënën Banka Qendrore e Bullgarisë.

Në korrik Bullgaria, e cila u bashkua me BE në 2007, aplikoi për t’u bashkuar me bashkimin bankar europian, një hap drejt qëllimit të shtetit të Detit të Zi për të hyrë në “dhomën e pritjes” për anëtarësimin në zonën e euros.

Banka Qendrore Evropiane, megjithatë, ka kundërshtuar t’i japë Bullgarisë një udhë të shpejtë për anëtarësimin në eurozonë, duke thënë se bankat e saj kërkojnë mbikëqyrje më të ashpër.

“Vlerësimi gjithëpërfshirës kërkohet si pjesë e procesit të krijimit të bashkëpunimit të ngushtë midis BQE-së dhe autoritetit kombëtar kompetent të një Shteti Anëtar të BE, monedha e të cilit nuk është euro,” tha BQE në një deklaratë.

Vlerësimi i tre bankave më të mëdha në aspektin e aktiviteteve, UniCredit Bulbank, DSK Bank, e kontrolluar nga OTP OTPP Hungaria e Hungarisë dhe Banka e Bashkuar e Bullgarisë, si dhe më e madhe e Bankës së Parë First Investment Bank, Banka Qendrore e Bashkëpunimit dhe Investbank do të fillojnë në nëntor 2018 dhe rezultatet priten në korrik 2019.

Banka Qendrore Evropiane tha se vlerësimi do të bazohet në metodologjitë e zbatuara nga mbikëqyrja e saj bankare në vlerësimet e rregullta të bankave.

Bullgaria kishte shpresuar të bashkohej me ERM-2 shumë më herët, por nën presionin e kolegëve të Bashkimit Evropian pranoi një sërë angazhimesh të gjera që mund të zgjasin afatin e pritjes. Këto përfshijnë forcimin e sektorit bankar dhe sistemet e saj kundër pastrimit të parave.

Top Channel