“Një ditë do të formohet edhe ushtria e BE-së”, tha Komisioni Europian të martën, pasi presidenti francez Emmanuel Macron bëri thirrje për një “ushtri të vërtetë evropiane”, për të reduktuar varësinë nga Shtetet e Bashkuara.

Presidenti i Komisionit Jean-Claude Juncker, një ish-kryeministër i Luksemburgut, ka kohë që mbështet vullnetarisht idenë se Bashkimi Evropian duhet të ketë aftësi më të zakonshme të mbrojtjes, të ndarë nga aleanca ushtarake e NATO-s, e mbizotëruar nga SHBA.

Largimi i menjëhershëm nga blloku i Britanisë, prej shumë kohësh kundër bashkëpunimit ushtarak të BE-së, ka ringjallur diskutimin e bashkëpunimit të mbrojtjes, me shqetësimin se Presidenti Donald Trump mund të jetë më pak i gatshëm sesa paraardhësit e tij për të ardhur në mbrojtjen e Evropës përballë një Rusie gjithnjë e më të ashpër.

Disa udhëheqës të BE ndajnë pikëpamjen e Britanisë, se duke i dhënë BE një rol të madh ushtarak mund të minojë NATO-n. Tradicionalisht neutrale, vendet jo anëtare të NATO-s në BE janë gjithashtu të kujdesshëm. Megjithatë, shumica e shteteve anëtare ranë dakord dhjetorin e kaluar për të bashkëpunuar për financimin dhe zhvillimin e forcave të tyre të armatosura.

I pyetur për vërejtjen e Macron më herët gjatë ditës dhe nëse Komisioni mbështet krijimin e një “ushtrie evropiane”, zëdhënësi kryesor Margaritis Schinas vuri në dukje se projekti i ri i BE-së është për të bashkëpunuar në prokurimin dhe kërkimin në fushën e mbrojtjes, si dhe misionet e reja paqeruajtëse të BE-së përtej kufijve të Europës.

“Është ky Komision që parashtroi shumë nisma dhe propozime për të filluar ndërtimin gradual të një identiteti mbrojtës më kuptimplotë dhe më këmbëngulës në këto kohë të vështira gjeopolitike”, u tha ai gazetarëve në një konferencë të rregullt.

Top Channel