Bjellorusët u mblodhën në Minsk të hënën për të përkujtuar më shumë se 100 vetë, duke përfshirë 22 shkrimtarë dhe poetë, të cilët u ekzekutuan nga shërbimi sekret i NKVD më 29 tetor 1937, gjatë sundimit të diktatorit të madh sovjetik, Josif Stalinit.

Të 100 viktimat, shumë prej tyre nga inteligjenca bjelloruse, ishin mes 600,000 dhe 1,5 milion njerëzve në atë kohë të Bjellorusisë Sovjetike, të cilët u përfshinë në represionin masiv të Stalinit për mosmarrëveshjen që arriti kulmin më 1937.

Në një ngjarje të veçantë përkujtimore të hënën, rreth 20 vetë ndezën qirinj pranë selisë së Minskut të shërbimit të sigurisë të KGB-së, pasardhësi i sotëm i NKVD.

Në një ngjarje të veçantë përkujtimore, disa dhjetëra u mblodhën në një vend ekzekutimi të përdorur nga NKVD në një zonë të pyllëzuar në periferi të kryeqytetit bjellorus, që tani është shënuar nga dhjetëra kryqe prej druri.

Bjellorusët lexonin poezi, ndërsa qëndronin afër kryqëzatave të zbukuruara me qirinj djegës. Ngjarje të ngjashme përkujtimore u mbajtën në pjesë të tjera të ish-Bashkimit Sovjetik për të shënuar një ditë jozyrtare përkujtimi për viktimat e represionit stalinist.

Top Channel