Rezistenca franceze kundër fillimit të bisedimeve të Shqipërisë me BE

21/06/2018 12:17

Austria do të marrë në korrik presidencën e radhës së BE-së dhe një nga mediat prestigjioze të saj, “Der Standard” i ka kushtuar një artikull çeljes së negociatave të Shqipërisë me BE-në.

“Rezistenca franceze kundër fillimit të bisedimeve me BE-në” është titulli i Der Standard, ku thotë se pavarësisht se ka vlerësime për reformën në drejtësi në Shqipëri, në Paris ka ende rezistencë.

Madje, thotë Der Standard diplomatët e BE-së në Berlin e konsiderojnë reformën në drejtësi si një model për vendet kandidate për në BE. “Deri tani nuk kishte një reformë të tillë të plotë në asnjë nga shtetet e Evropës Juglindore”, shkruan media austriake duke theksuar se për herë të parë shqiptarët shpresojnë se korrupsioni mund të luftohet seriozisht, duke vijuar “se opozita po përpiqet të minojë reformën në drejtësi”.

Der Standard shkruan se ka rezistencë mes shteteve të BE kundër nisjes së bisedimeve të anëtarësimit të Shqipërisë dhe kjo kryesisht vjen nga Franca, por dhe Danimarka dhe Holanda. “Ndonëse këta të fundit kanë gjasa “të kthejnë” kur të gjithë të tjerët po tërhiqen, është ende e mundur që Parisi të votojë kundër shqyrtimit të kapitujve të parë të BE për Shqipërinë në samitin e 28 dhe 29 qershorit”, thotë media austriake.

Madje presidenti francez Emmanuel Macron dëshiron që çështja e zgjerimit të mos diskutohet fare para zgjedhjeve të BE në 2019. Ai ka frikë se kjo çështje do të tërheqë skeptikët e BE-së, dhe dëshiron të sigurojë shumicën e gjerë në Parlamentin Evropian për reformat e tij. Por ama, thotë Der Standard, Franca është paralajmëruar nga shtetet e tjera të BE-së se do të duhet të mbajë pasojat politike nëse bën rezistencë për Shqipërinë. Por kjo gjithashtu do të minonte dhe politikën e kushtëzuar (përpjekjet e BE për reformat) dhe besueshmërinë e BE-së.

Ndërsa në Berlin thotë Der Standard, dhe pse në CDU dhe CSU ka deputetë që janë kundër, fjala e fundit i takon Merkel, dhe ajo është në favor të hapjes së negociatave.

Megjithatë ekspertët e sigurisë në BE janë ende të shqetësuar për trafikun e drogës, dhe jo për prodhimin e kanabisit në Shqipëri, siç ishte vitin e kaluar, por për kontrabandën e kokainës në Evropë.

Top Channel