Dumreja braktis duhanin. Fermerët, miliona lekë pa marrë nga shitjet ndër vite

15/04/2018 15:02

Nga 400 mijë hektarë tokë bujqësore të mbjellë me duhan në Dumre, vit pas viti kjo sipërfaqe ka ardhur duke u reduktuar e duke arritur në rekordin e saj historik, një vit më parë, ku në Dumre u mboll vetëm 150 ha tokë bujqësore me duhan.

Shkak për këtë është bërë zhgënjimi i fermerëve nga politikat e qeverive, të cilat asnjëherë nuk i kanë mbështetur.

Fermerët e Dumresë po e braktisin tashmë kulturën e tyre tradicionale. Ata kanë rreth një miliard lekë të prapambetura, të pamarra nga duhani i shitur ndër vite. Ndërkohë, janë duke eksperimentuar kultura të tjera, me shpresën se mund të kenë sukses.

Fermerët e Dumresë nuk kërkojnë punësim, sepse atë e kanë të siguruar nga klima e favorshme dhe toka prodhuese. Por, bujqësia në këtë zonë nuk ka më asnjë shpresë, kur ndihet e grabitur nga kompani monopol, të cilat të mbështetura nga shteti kanë marrë prodhimin dhe nuk kanë paguar.

Top Channel