Ilaç për të humbur peshë

25/10/2017 13:54

Një ilaç që synon sistemin e kontrollit të urisë në tru mund të sjellë rezultate të vërteta të rënies në peshë tek njerëzit klinikisht obezë, sipas një studimi të ri të publikuar nga ScienceDaily.

Mesatarisht, njeriu humb 5 kg për një periudhë 12 javëshe pasi merr dozën ditore të semaglutide, një përbërës që aktualisht po studiohet si trajtim për diabetin. Pjesa më e madhe e humbjes në peshë vjen nga reduktimi i yndyrës në trup, sipas një studim i të Universitetit të Leeds, pasi gjeti efektivitetin e saj.

Ilaçi redukton dëshirën për të ngrënë, ku njerëzit zgjedhin të hanë vakte të vogla, dhe reduktojnë preferencat e tyre për ushqime me shumë kalori.

Për herë të parë shkencëtarët panë përfitimet e një targeti specifik receptorësh apo sensorësh, që mund të prekin shumë komponentë të sistemit të kontrollit të urisë në tru.

“Ajo që është e habitshme është fuqia e veprimit të ilaçit. Ne pamë rezultate në 12 javë, që mund të zgjasnin dhe 6 muaj me një mjekim kundër obezitetit. Ilaçi redukton urinë por edhe dëshirën për ushqim dhe ndjesinë e përhershme për të ngrënë, dhe kjo buron nga pjesë të ndryshme të trurit”, thotë John Blundell, profesori i psiko-biologjisë në Universitetin e Leeds, dhe drejtuesi i studimit.

Top Channel