Prodhuesit e automjeteve sa vjen e ndërgjegjësohen se makinat “smart” janë tej mase të ekspozuara ndaj rrezikut të ndërhyrjeve të piratëve informatikë.

Në një kohë kur makinat po lidhen gjithnjë e më shumë me internetin, prodhuesve të tyre u duhet t’i bëjnë ballë problemeve me të cilat industria e software-ve po lufton prej dekadash.

Sa më shumë të lidhura të jenë me internetin, qoftë përmes sistemeve të argëtimit apo mekanizmave të vetëdrejtimit, sikurse u publikua këtë javë nga “Ford”, “Volvo” dhe “Uber”, aq më të cënueshme makinat mund të bëhen.

Sipas ekspertëve, ja se çfarë mund t’i bëjnë piratët informatikë një automjeti të tillë:

1. Kyçet e dyerve mund të aktivizohen për të penguar hyrjen ose daljen.

2. Sistemi GPS mund të përgjohet për të gjetur vendndodhjen e shoferit, ose, në rastin më të mirë, t’i japë atij drejtime të gabuara.

3. Jastëkët e ajrit mund të aktivizohen për të penguar vështrimin e rrugës.

4. Ekrani i kilometrazhit mund të alternohet dhe ta çorientojë drejtuesin, duke bërë që ai të tejkalojë kufirin e shpejtësisë pa e kuptuar.

5. Motori i automjetit mund të përshpejtohet ose edhe të fiket fare.

6. Bateria mund të shkarkohet duke lënë ndezur sistemet e tjera, sërish pa e kuptuar drejtuesi.

Top Channel