Greqi, filloi evakuimi i kampit të Eidhomenit

24/03/2016 08:40

Greqia ka nisur evakuimin e mijëra emigrantëve të bllokuar në kampin provizor të Eidhomenit, në kufirin me ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë. Autobusët e parë me refugjatë janë larguar prej orëve të para të mëngjesit, ndërsa operacioni vazhdon pa probleme.

Forca të shumta policore që kanë mbërritur të hënën në mbrëmje ndodhen në kamp dhe kanë filluar me anë të përkthyesve të ndihmojnë fillimisht evakuimin e familjeve me fëmijë të vegjël që ndodhen në çadrat provizore në anë të kampit, duke u kujdesur që të lirojnë njëkohësisht dhe linjën hekurudhore mes dy shteteve, që vazhdon të jetë e bllokuar për mëse dy muaj.

Gjithashtu, policia, që monitoron operacionin edhe me helikopter, ka larguar të gjithë gazetarët vendas dhe të huaj nga kampi që prej pasdites së të hënës dhe tashmë nuk lejon asnjë përfaqësues të shtypit të jetë i pranishëm në operacion, duke i mbajtur kamerat në një distancë të largët nga kampi, aty ku mund të shihen vetëm autobusët kur largohen.

Deri tani nuk ka pasur kundërshtime nga ana e refugjatëve dhe një pjesë e mirë e tyre tashmë shohin se është pa kuptim qëndrimi në këtë kamp provizor, në kushte tepër të vështira, pasi edhe shpresat për hapjen e kufirit janë venitur. Por ende ka një numër të konsiderueshëm të cilët nuk duan të largohen.

“Evakuimi do të vazhdojë të paktën një javë dhe nuk do të përdoret forca”, ka deklaruar zëdhënësi i qeverisë për çështjet e krizës së refugjatëve, Jorgos Kiritsis, që ka bërë me dije se rreth 8.500 refugjatët që kanë mbetur në Eidhomeni do të çohen në 6 kampe të zëna me qera në zonën industriale të Selanikut, por edhe në kampe të tjera në zona të ndryshme të Greqisë perëndimore. Vendimi i qeverisë për evakuimin e Eidhomenit është pritur pozitivisht edhe nga Komision Europian.

FOTO GALERI
1/4

Top Channel